Κυριακή, 22 Αυγούστου 2010

WRC: Είχε άγιο ο Ντιβάλ


Το φετινό Ράλι Γερμανίας θα προκαλεί ανατριχίλα στον Φρανσουά Ντιβάλ όποτε το φέρνει στο μυαλό του. Ο Βέλγος οδηγός στην επιστροφή του στο WRC είχε ένα τρομακτικό ατύχημα το Σάββατο (21/8) στην περιβόητη ειδική Arena Panserplatte.Ο Ντιβάλ στον πρώτο του αγώνα μετά από 18 μήνες έχασε τον έλεγχο του Ford Focus που οδηγούσε για λογαριασμό της Stobart Ford..

το αυτοκίνητο ρόλαρε και αναπαύθηκε ανάμεσα σε δύο βράχους!Ευτυχώς τόσο ο Ντιβάλ, όσο και ο συνοδηγός του, Ντενίς Ζιροντέ διέφυγαν τον κίνδυνο. Μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο με τον Ζιροντέ να αισθάνεται έντονους πόνους στα πλευρά.Έτσι ολοκληρώθηκε ένας περιπετειώδης αγώνας για τον συμπαθή Βέλγο που διεκδικούσε βαθμούς. Τουλάχιστον έδειξε ότι έχει θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι.Πηγή: sport24.grΔείτε το video"

http://ktikio.blogspot.com
read more

"Το Νησί Σκάνδαλο"Κατάγομαι από τη Μύκονο. Στα ακρογιάλια της, στις αχειροποίητες αμμουδιές και στα σοκάκια της πέρασα τα καλοκαίρια της ζωής μου, και μάλιστα των πρώτων δεκαετιών. Τα κύτταρά μου δονούνται από τη μυρωδιά του μελτεμιού, της αρμπαρόριζας και της ακονυζιάς, του φρύγανου, τα μάτια μου είναι γεμάτα από βράχους, φως, φραγκοσυκιές. Πολύ πριν διαβάσω τον Ελύτη, το Αρχιπέλαγος είχε αργάσει το πετσί μου.

Το πονάω το νησί. Και με πονάει. Οχι γιατί άλλαξε, τσιμεντώθηκε, αλώθηκε, πνίγηκε στο χρυσίο και στον κυνισμό. Οχι, όχι πια, όχι τόσο· μετά την απώλεια, μετά τη νοσταλγία του παιδικού κήπου, η ηλικία φέρνει την αποδοχή· τώρα μπορώ και πάλι να διακρίνω μερικούς άχτιστους βραχόκηπους, μια συκιά, τη θάλασσα, τον ουρανό, αυτά θα παραμένουν άσπιλα, έτσι, κανείς δεν θα τα ξεπουλήσει.

Η Μύκονος, το ανεξαγόραστο νησί των παιδικών καλοκαιριών μου, με πονάει αλλιώς. Με πονάει που το βλέπω πια στα μήντια σαν σκάνδαλο, σαν πασαρέλα για τιποτένιες περσόνες, σαν τόπο φονικού ενός 20χρονου παιδιού, σαν τόπο πολιτικής εξαχρείωσης, σαν το νησί της διαφθοράς, των καταχρήσεων, της παραβατικότητας, της αρπαγής. Με πονάει το Νησί Σκάνδαλο.

Πριν από δύο ακριβώς χρόνια, η διεθνής κοινή γνώμη συγκλονιζόταν από τον φόνο ενός 20χρονου Αυστραλού νέου, στο κλαμπ Τροπικάνα της Μυκόνου. Το νησί ήταν πάλι σκάνδαλο. Γράφαμε τότε, εδώ, αυτό που πολλοί ήξεραν αλλά κανείς δεν ομολογούσε:

«Το δυστύχημα δεν ήταν μεμονωμένο περιστατικό, δεν ήταν μόνο κακοτυχία· κάποτε θα συνέβαινε κι αυτό, έτσι, φρικτά και αναπόδραστα. Πώς αλλιώς; Ολο το νταραβέρι, όλη η Νύχτα είχε στηθεί, πολλά χρόνια τώρα, στην κόκκινη γραμμή, πέρα από νόμους και αντοχές, με μόνες κινητήριες και νομιμοποιούσες δυνάμεις τον τζίρο, το κέρδος, τη σεζόν».

Τότε, το αίμα ενός αθώου. Τώρα, ο διασπαθισμένος δημόσιος πλούτος, οι ατασθαλίες και οι καταχρήσεις, σε μια χρονιά που όλη η Ελλάδα στενάζει υπό την απειλή της χρεοκοπίας. Δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και υπάλληλοι του Δήμου Μυκονίων ελέγχονται από την Εισαγγελία Σύρου για βαρύτατη κακοδιαχείριση και υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος· η κατηγορία, που μπορεί να απαγγελθεί μετά την προκαταρκτική εξέταση, είναι για απιστία σε βαθμό κακουργήματος.

Το νησί είναι πάλι σκάνδαλο. Η Μύκονος είναι και πάλι καθρέφτης μιας παρηκμασμένης Ελλάδας: της Ελλάδας της αυθαιρεσίας, της υπεξαίρεσης, της κλοπής, της απιστίας, της απονιάς, της καταπάτησης του δημοσίου συμφέροντος από αυτούς που ετάχθησαν να το διαφυλάσσουν.

Η δημοτική αρχή παραμένει ίδια στον πυρήνα της από το 1990. Ο ίδιος περίπου συνδυασμός εκλέγεται αδιαλείπτως (στις εκλογές του 2002 χωρίς καν αντίπαλο συνδυασμό!) υπό την ηγεσία του Χρήστου Βερώνη, ο οποίος παραιτήθηκε αιφνιδίως στο τέλος του 2008, χωρίς καμια πειστική εξήγηση· ελάχιστους μήνες μετά το φονικό στο Τροπικάνα, μερικούς μήνες πριν από την αποκάλυψη του οικονομικού σκανδάλου στα σπλάχνα του δήμου που διοικούσε μονοκρατορικά επί 18ετία. Το σκάνδαλο, σύμφωνα με τις έρευνες Ορκωτών Λογιστών και Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, απλώνεται στην περίοδο από το 2002 έως το 2009, και εμπλέκονται μέχρι στιγμής με αδιάσειστα τεκμήρια (πλαστογραφήσεις, υπερβάσεις, αποκρύψεις) τέσσερις υπάλληλοι, ένας πρώην δήμαρχος, ένας νυν δήμαρχος και πρώην αντιδήμαρχος, και δύο αντιδήμαρχοι.

Το παράδοξο είναι ότι βρίσκονται ελεγχόμενοι και οι δύο υπάλληλοι (Κ. Κατσούδας, Κατερίνα Ζουγανέλη) που αποκάλυψαν το σκάνδαλο και το μηχανισμό του, πώς δηλαδή τα ποσά από τη δημοτική φορολογία του τέλους παρεπιδημούντων είτε διοχετεύονταν σε προσωπικούς λογαριασμούς είτε δεν εισπράττονταν καθόλου είτε “χαρίζονταν” σιωπηρά. Αλλο παράδοξο: οι δύο υπάλληλοι, για τους οποίους η έρευνα έχει αποδώσει αδιάσειστα στοχιεία εμπλοκής, παραμένουν έως τώρα στις θέσεις τους και διοικούν το δήμο, με την ανοχή και την κάλυψη του δημάρχου, που φέρεται να παραπλάνησε το υπηρεσιακό συμβούλιο! Κι άλλο παράδοξο: ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου δεν έχει κάνει καμία κίνηση για να ελέγξει τον εποπτευόμενο δήμο και να αποκαταστήσει την τιμή της τοπικής αυτοδιοίκησης και του νησιού. Κι άλλο παράδοξο: ο υπουργός Εσωτερικών, Κυκλαδίτης, δραστήριος δήμαρχος Πάρου, παρότι ενήμερος, δεν φαίνεται να έχει ενδιαφερθεί να σώσει κι αυτός την τιμή των Κυκλάδων. Ολα έχουν αφεθεί στα χέρια της εισαγγελέως· η Διοίκηση κοιμάται ύπνο βαθύ.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά τα παράδοξα. Το πιο παράδοξο και το πιο εφιαλτικό είναι ότι η μηχανή υπεξαίρεσης δημοτικών εσόδων φαίνεται να είχε στηθεί από πολύ παλιά: νωρίτερα και από το 2002, που εφαρμόστηκε η μηχανογράφηση. Ο δήμαρχος, οι αντιδήμαρχοι, ο επί τέσσερις δημάρχους γραμματέας, βεβαίωναν αυθαιρέτως ή κατ’ αποκοπήν τέλη παρεπιδημούντων στις τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού με το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα στη χώρα· και άλλοτε εισέπρατταν, άλλοτε δεν απαιτούσαν τα νόμιμα, άλλοτε πλαστογραφούσαν αποδείξεις και υπογραφές σε επιταγές, και συχνά τα χρήματα κατέληγαν σε προσωπικούς λογαριασμούς. Επί χρόνια πολλά. Από τους ίδιους πάντα ανθρώπους. Ξεπερνά κάθε φαντασία.

Τον αιρετό τον αντιμετωπίζεις με πολιτικούς όρους· μπορείς να του καταλογίσεις αυταρχισμό, αλαζονεία, αντιδημοκρατική συμπεριφορά· ίσως και μεθόδους αδιαφανείς και αυθαίρετες. Δύσκολα όμως ο νους πάει στην καταπάτηση του δημοσίου συμφέροντος, στην υπεξαίρεση, στην κλοπή. Χορτάτοι άνθρωποι είναι, σκέφτεσαι, στον ίδιο τόπο ζούμε, κάπως αλλιώς θα αντιλαμβάνονται το κοινό καλό. Λάθος, δυστυχώς. Η περιφρόνηση της δημοκρατίας πάει χέρι χέρι με την κλοπή, η κατάχρηση εξουσίας προετοιμάζει την κατάχρηση χρήματος, η αδιαφάνεια προϋποθέτει τον δόλο. Κι όταν όλα αυτά συντεθούν, το μείγμα προκύπτει εκρηκτικό. Το νησί έχει γίνει σκάνδαλο, πάλι, αναπότρεπτα. Ισως διότι τα άνθη του κακού για να ανθήσουν χρειάζονται την ανοχή, την αδιαφορία, την αδράνεια ή τη συνένοχη σιωπή πολλών.

vlemma
"
read more

"Τα δενδρύλλια έφταναν και τα 2 μέτρα"

"

Έναν 30χρονο Αλβανό συνέλαβαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας σε συνεργασία με αστυνομικούς του... Α.Τ. Κοπανακίου, για καλλιέργεια δενδρυλλίων χασίς.

Ο 30χρονος καλλιεργούσε 35 δενδρύλλια κάνναβης σε χωράφι, στο δήμο Αετού.

Τα δενδρύλλια ξεκινούσαν από τα 50 εκατοστά ύψος και έφταναν έως και τα 2 μέτρα.

Ο συλληφθείς με την σε βάρος του δικογραφία θα οδηγηθεί ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κυπαρισσίας.

24wro
"
read more

H Eπανάσταση στην Ροδεσία και η Δημιουργία της Ζιμπάμπουε


Η Ζιμπάμπουε

είναι μια περίκλειστη χώρα στα νότια της Ανατολικής Αφρικής. Ο πληθυσμός της είναι 11.392.629 , με βάση τις εκτιμήσεις του 2009.Το όνομα Ζιμπάμπουε σημαίνει «Πέτρινο Σπίτι» και προέρχεται από τα τεράστια πέτρινα οικοδομήματα , ερείπια αρχαίας πόλης, που βρίσκονται ...

....διάσπαρτα σε μια έκταση 7.200 στρεμμάτων, νότια της περιοχής Μασβίγκο.

Τα οικονομικά προβλήματα της χώρας είναι εντονότατα, με κυριότερο τον καλπάζοντα πληθωρισμό, ο οποίος είναι και ο υψηλότερος στον κόσμο (2.200.000%).Ειναι απο τις Φτοχώτερες χώρες του Κόσμου.


ΙΣΤΟΡΙΑ - Η ΡΟΔΕΣΙΑ - AΓΓΛΟΙ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΕΣ

την περιοχή της σημερινής Ζιμπάμπουε, αναπτύχθηκαν διάφορα βασίλεια, των οποίων η επιβίωση στηριζόταν κυρίως στο εμπόριο χρυσού και ελεφαντόδοντου μέσω των ποταμών Ζαμβέζη και Λιμπόμπο, που αποτελούν τα φυσικά όρια της χώρας στο Βορρά και στο Νότο αντίστοιχα.

Την παρακμή των βασιλείων Mapungubwe, Zimbabwe και Mutapa ακολουθεί, στις αρχές του 17ου αιώνα, η εγκατάσταση στην περιοχή Πορτογάλων αποικιοκρατών, οι οποίοι με τη σειρά τους εκδιώχθηκαν άμεσα με (στα τέλη του ίδιου αιώνα) τη βία από τους Σόνα, που κυριάρχησαν δημιουργώντας την Αυτοκρατορία των Rozwi (Καταστροφείς). Η κυριαρχία τους διήρκησε περίπου δύο αιώνες, αφού τη δεκαετία του 1880 στην περιοχή φτάνουν οι Άγγλοι αποικιοκράτες με «δούρειο ίππο» την εταιρία «Βρετανική Νότιος Αφρική» (British South Africa Company), υπό την αιγίδα του περίφημου Σέσιλ Ρόουντς (Cecil Rhodes), του στυγνού αυτού Άγγλου αποικιοκράτη.

Για χάρη του Σέσιλ Ρόουντς, η γη νότια του Ζαμβέζη, η μετέπειτα Ζιμπάμπουε, ονομάστηκε το 1898 Νότια Ροδεσία. Ο Ρόουντς μπορεί να θεωρηθεί και ως ο πρωταίτιος των σημερινών δεινών της χώρας, αφού ήταν αυτός που καθιέρωσε την βίαιη αρπαγή γαιών από τους ντόπιους, με σκοπό την αφαίμαξη της εργατικής δύναμης, των φυσικών πόρων και των πολύτιμων μετάλλων που παρείχε αυτή η γη. Δε δίσταζε μάλιστα να δηλώσει δημόσια ότι «πρέπει να υιοθετήσουμε ένα δεσποτικό σύστημα στις σχέσεις μας με τους βαρβάρους της Νοτίου Αφρικής» και ότι «προτιμώ τη γη από τους νέγρους».

Η πολιτική της British South Africa Company, η οποία κατείχε επίσης τη Ζάμπια (Βόρειος Ροδεσία) και το Μαλάουι (Nyasaland), είχε ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των γηγενών μαύρων σε μικρές δημόσιες περιοχές, ενώ το υπόλοιπο και πιο αξιοποιήσιμο κομμάτι γης ήταν υπό την ιδιοκτησία των λευκών. Αυτή η άδική απόδοση της χρησικτησίας της γης και των φυσικών πόρων στους λευκούς νομιμοποιήθηκε το 1930 με την «Πράξη Κατανομής της Γης». Όπως ήταν φυσικό, οι γηγενείς μαύροι κάτοικοι στράφηκαν προς δασώδεις περιοχές και προς αναξιοποίητα αγροκτήματα.

Από τα μέσα του 20ου αιώνα μία - μία οι αφρικανικές χώρες άρχισαν να διεκδικούν την ανεξαρτησία τους και να απεμπολούν το πατρονάρισμα αποικιοκρατών κρατών. Σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί στην εξουσία η κυβέρνηση των λευκών υπό τον Ian Smith, διακήρυξε μονομερώς στις 11 Νοεμβρίου του 1965 την ανεξαρτησία της Νότιας Ροδεσίας από το Ηνωμένο Βασίλειο (Unilateral Declaration of Independence), μετονομάζοντάς τη λίγα χρόνια αργότερα (1970) σε Δημοκρατία της Ροδεσίας. Αυτό όμως, δε θα αλλάξει τη φυσική κατάληξη των πραγμάτων.


Η ένδεια που επικρατούσε στο μαύρο πληθυσμό της χώρας οδήγησε στη δημιουργία εθνικοαπελευθερωτικών ομάδων με σκοπό την ανεξαρτησία, οι οποίες υποστηριζόμενες από τις κυβερνήσεις της Ζάμπια και της Μοζαμβίκης εξαπέλυαν ένοπλες επιθέσεις ενάντια στον κυβερνητικό στρατό. Οι δύο βασικές αντάρτικες ομάδες ήταν η ZANU (Zimbabwe African National Union) υπό τον Ρόμπερτ Μουγκάμπε και η ZAPU (Zimbabwe African People's Union) υπό τον Τζόσουα Εν’ Κόμο. Από το 1964 αντάρτες της ZANU εκπαιδεύονταν στη Γκάνα και την Τανζανία, ενώ αντίστοιχοι της ZAPU στην ΕΣΣΔ, την Κίνα και τη Βόρειο Κορέα. Από το 1971 και μετά οι επιθέσεις των ανταρτών από τις γείτονες χώρες εντάθηκαν, όπως και οι ένοπλες απαντήσεις της κυβέρνησης, η οποία έπληττε και θέσεις των ανταρτών εκτός των ορίων της χώρας.

Έπειτα από τις έντονες πιέσεις των Άγγλων και των Αμερικανών, ο εμφύλιος πόλεμος της Ροδεσίας (1971-1979) φάνηκε να τερματίζεται όταν στις 3 Μαρτίου του 1978 ο Ίαν Σμιθ συμφώνησε με τους μετριοπαθείς ηγέτες Abel Muzorewa και Ndabaningi Sithole να προκηρυχθούν εκλογές για τον Απρίλιο. Την 1η Ιουνίου του 1978 ο Abel Muzorewa κερδίζει τις εκλογές και γίνεται πρωθυπουργός της χώρας. Παρ’ όλα αυτά ο Μουγκάμπε και ο Εν’ Κόμο αντιτάχθηκαν σε αυτό το σύμφωνο συνεχίζοντας τις εχθροπραξίες.

Τελικά, με πρωτοβουλία της Βρετανικής κυβέρνησης πραγματοποιήθηκε το 1979 στο Παλάτι του Λάνκαστερ στο Λονδίνο, συνταγματική συνδιάσκεψη, στην οποία ήταν καλεσμένος ο Muzorewa, καθώς και αντιπρόσωποι του Πατριωτικού Μετώπου (η συμμαχία που είχε δημιουργηθεί το 1976 μεταξύ του ZANU και του ZAPU). Την 1η Δεκεμβρίου του 1979 υπεγράφη το «Σύμφωνο του Παλατιού του Λάνκαστερ», με το οποίο τερματίστηκε ο αιματηρός εμφύλιος πόλεμος της Ροδεσίας. Το Σύμφωνο προέβλεπε εκλογές για την επόμενη χρονιά (1980).

Στις 4 Μαρτίου του 1980 το ZANU του Μουγκάμπε πέτυχε, στις πρώτες εκλογές όπου ο μαύρος πληθυσμός ψήφισε μαζικά, μια συντριπτική νίκη καταλαμβάνοντας τις 57 από τις συνολικά 80 θέσεις στο κοινοβούλιο που προοριζόταν για τους εκπροσώπους των μαύρων (άλλες 20 εκπροσωπούσαν τους λευκούς). Το ZAPU του Εν’ Κόμο κατέλαβε 20 θέσεις και το UANC του Muzorewa μόλις 3 θέσεις. Σχηματίστηκε κυβέρνηση συνεργασίας στην οποία συμμετείχαν και μέλη του ZAPU.

Ο Μουγκάμπε, θέλοντας να επιλύσει το πρόβλημα βιωσιμότητας των εκδιωχθέντων από τη γης τους μαύρων κατοίκων πήρε μέτρα για τη βελτίωση της ζωής τους, μέσω της αύξησης των μισθών, της βελτίωσης των κοινωνικών υπηρεσιών και την χορήγηση τροφίμων. Η ένταση, όμως, στις σχέσεις του με τον Εν’ Κόμο –που έτσι κι’ αλλιώς υπήρχε και πριν το 1980 με ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών- οδήγησε στην αποπομπή του ZAPU από την κυβέρνηση το 1982.

Η Ζιμπάμπουε μπήκε σε νέα περίοδο κρίσης αφού συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ των Σόνα που υποστήριζαν τον Μουγκάμπε και των Εντεμπέλε (Ndebele) που στήριζαν τον Εν’ Κόμο. Η οικονομία της χώρας άρχιζε να παρακμάζει και οι λευκοί επιχειρηματίες (βασικό συστατικό στην οικονομική της ανάπτυξη) άρχισαν κατά κύματα να μεταναστεύουν.

Το 1987 το σχέδιο του Μουγκάμπε για μετατροπή της Ζιμπάμπουε σε μονοκομματικό σοσιαλιστικό κράτος άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά, αφού για μια ακόμα οι σχέσεις του με τον Εν Κόμο εξομαλύνθηκαν, με τη διαφορά ότι πλέον το ΖΑPU συγχωνεύτηκε με το ZANU υπό την ονομασία ZANU-PF. Ο Μουγκάμπε ήταν πλέον ο απόλυτος κυρίαρχος, αφού στις 31 Δεκέμβρη του 1987 έγινε ο πρώτος Εντεταλμένος Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε.

αποσπάσματα exandas.ert / wikipedia / troktikaras"
read more

ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΚΑΣΤΑ - 200 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΚΙ ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΜΕΣΑ ΤΟΥΣ!

"Του Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Η πρόταση μου για την δημιουργία Κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης με Πρωθυπουργό και Υπουργούς τεχνοκράτες είχε ορισμένες πολιτικές αφετηρίες, αυτονόητες για τις ώριμες Δημοκρατικά χώρες. Ακολούθησε μια παράλληλη πρόταση του κ. Μητσοτάκη που κινήθηκε σε μια λογική κάλυψης μεν του κενού αλλά στα πλαίσια συντήρησης των τελματικών για την χώρα ισορροπιών και όχι υπέρβασης τους.

Η μια αφετηρία είναι ιστορικού τύπου. Η Ελλάδα πρέπει - έστω και στο και πέντε - να μπει στον νέο αιώνα με την μεγαλύτερη συγκέντρωση και ενεργοποίηση δυνάμεων, θελήσεων, προσδοκιών. Ένα πολιτικό 1909. Μια ώριμη δημοκρατία σε αυτές τις περιόδους σκέφτεται με όρους ιστορικού κύκλου και Εθνικής ευθύνης. Επιδιώκει όχι μόνον μια υψηλή αλλά μια άλλη σφαίρα συγκατάθεσης και εκκίνησης. Όχι την συγκυριακή τακτοποίηση και συντήρηση των παρακμιακών υπολειμμάτων της μεταπολίτευσης. Ένα λίφτινγκ ενός γερασμένου και διεφθαρμένου οικοδομήματος. Στα πλαίσια μιας επιβαλλόμενης εκβιαστικής συγκατάθεσης, σε συνθήκες της υψηλότερης ιστορικά αναξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος. Με μια ομάδα που κατέχει το κράτος με το χαμηλότερο ποσοτικά και ποιοτικά ποσοστό αποδοχής.

Η δεύτερη αφορά μια παγιωμένη στην ιστορία και την πολιτική αρχή η οποία υποστηρίζει ότι δεν μπορούν να σχεδιάσουν το μέλλον αυτοί που είναι ένοχοι για το παρελθόν και το παρόν. Ούτε να λύσουν προβλήματα, την χρεοκοπία που οι ίδιοι δημιούργησαν. Το επαναλαμβανόμενο ανά δεκαπενταετία μαρτύριο του Σίσυφου .

Η κυβέρνηση αυτή θα βάλει την χώρα, την κοινωνία, τους θεσμούς και τους πολίτες σε μια σφαίρα αυτογνωσίας, αυτοκριτικής και αυτουπευθηνοποίησης, οι οποίες απουσίαζαν τις προηγούμενες δεκαετίες. Ήταν οι δεκαετίες της ανεύθυνης και ανήθικης συναλλαγής «πολιτικής» και «πολιτών» θεμελιωμένης στην κατανάλωση των Ευρωπαϊκών πόρων, της χρέωσης και της Ελλαδοφαγίας όπως την ονομάζω. Η κυβέρνηση αυτή θα εκπέμπει το νόημα της συλλογικής υπευθυνοποιησης, αυτοτιμωρισίας και αυτοσυνειδησίας του συστήματος - Ελλάδα. Ότι δηλαδή λαός και άρχοντες δεν κατέκτησαν ακόμη την ικανότητα, την πολιτική παιδεία και την δημόσια ηθική να κυβερνούν και να κυβερνώνται.

Η κυβέρνηση αυτή θα αντιμετωπίσει το ζήτημα του χρέους από μια σφαίρα υψηλής αποδοχής αλλά και υψηλής κυβερνητικής επάρκειας και ικανότητας. Όχι με διαρκείς γκάφες. Το υψηλό της κύρος εντός και εκτός της χώρας θα μεταφράζεται σε ισχυρό πολιτικό κεφάλαιο Διεθνούς, Ευρωπαϊκής παρουσίας, διαπραγμάτευσης, σεβασμού και όχι υποτίμησης, διασυρμού και ευτελισμού της.

Εδώ επιλέγουν με υψηλή ελαφρότητα την εξουσία έστω και ταπεινωμένοι και λοιδορούμενοι. Χωρίς εσωτερικό και διεθνές κύρος.

Πάντοτε αυτές οι ομάδες και τα πρόσωπα χαρακτηρίζονταν από ένα εγωιστικό, τραγικό - κωμικό καταστροφισμό. Είναι ο χρόνιος πόθος της εξουσίας.

Η μεταβατική περίοδος μιας κυβέρνησης ειδικών στηριγμένης στην Εθνική συγκατάθεση και συστράτευση θα δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επαναθεμελίωση του μορφωτικού και πολιτικού τοπίου της χώρας. Τις προϋποθέσεις για την επιστροφή δηλαδή της ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. Η χώρα μπήκε, είναι στο μαγνητόφωνο όχι στην πολιτική. Πριν χρόνια ήταν στον γύψο. Το μαγνητόφωνο και ο γύψος έχουν πολλά κοινά.

Όσον αφορά το ποιος θα πληρώσει το χρέος και τα ελλείμματα. Το χρέος ειδικά στην Ελλάδα είναι πολιτικό. Το δημιούργησε ο ανήθικος τρόπος συνάντησης των αιτημάτων και των προσφορών «Πολιτικών», «Κυβερνώντων», «Πολιτών», «Επιχειρηματιών», ο τρόπος δηλαδή που κυβερνήθηκε στην ακυβερνησία της η χώρα επί δεκαετίες. Το 1981 τους πρότεινα ένα άλλο κυβερνητικό παράδειγμα και ηθικό πρότυπο. Για αυτό δεν έγινα υπουργός. Πολύ εύκολο μου ήταν. Δεν νομίζω όμως να κατανόησαν οι «πολίτες» και ειδικά οι λεγόμενοι δημοκρατικοί ή οι πρώην δημοκρατικοί ότι τους πρότεινα ένα άλλο πρότυπο διακυβέρνησης. Ίσως το κατάλαβαν τώρα σε κατάσταση πένθους. Η ευφορία της εξουσίας τους καθιστούσε τυφλούς και ωφελιμιστές.

Το δημόσιο χρέος είναι χρέος της χώρας αλλά μεταφράζεται σε κέρδη μιας πολυδιάστατης Κάστας. Αυτή η κάστα πρέπει να πληρώσει. Όσοι ιδιοποιήθηκαν το δημόσιο χρήμα και τα Ευρωπαϊκά πακέτα. Αλλού τα Ευρωπαϊκά πακέτα έγιναν υποδομές. Εδώ έγιναν πακέτα τσέπης όπως το σχέδιο Μάρσαλ ονομάσθηκε σχέδιο μάσα.

Μπορεί η αληθινή πολιτική να μην μπορεί να αποκαλύψει την απάτη, την πολιτική ως απάτη γιατί είναι απαγορευμένη, αλλά είναι η Φύση και οι Θεοί του Ολύμπου που την αποκαλύπτουν. Μιλώ για τα Τέμπη και τον Αγιόκαμπο. Πριν 100 χρόνια πέρασαν ηρωικά τον Σαραντάπορο. Τώρα τον περνούν ταπεινωμένοι και ένοχοι.

Η πολιτική, κοινωνική, οικονομική γεωγραφία της κάστας είναι ορατή. Μπορεί να επιβληθεί ένας πολιτικός φόρος . Επιστροφή ουσιαστικά του δημόσιου χρήματος που ιδιοποιήθηκαν. Αρχίζοντας από τους πρώην και νυν πρωθυπουργούς έως τις άλλες διακλαδώσεις της κάστας. Δεν είναι τάξεις είναι κάστα . Πρώτα όμως πρέπει να καταργηθεί η δημόσια χρηματοδότηση των κομμάτων μη - κομμάτων. Γιατί εκτός των άλλων είναι μη παραγωγικά μορφωτικά και πολιτικά. Επιβαρύνουν αντί να ελαφρύνουν τον προϋπολογισμό. Είναι χρεοβόρα κοστίζουν πολύ και εξειδικεύονται στην διανοητική και πολιτική κλοπή αντί την παραγωγή ιδεών προγραμμάτων και σχεδίων.

Αντί όμως της κατάργησης της δημόσιας χρηματοδότησης ή την άρνηση είσπραξης της, στις σημερινές συνθήκες το ΚΚΚΑΣΟΡ και η Ν.Δ. προυσέπραξαν τις ετήσιες δόσεις τους έως το 2017.

Τι θα λένε ο Θ. Κολοκοτρώνης ,ο Δ. Υψηλάντης και ο Ι. Καποδίστριας;

« 200 χρόνια μετά και έχουν τον Τούρκο μέσα τους».
"
read more

Οι δήμοι γιορτάζουν την αυγουστιάτικη Πανσέληνο


Η πιο διάσημη πανσέληνος του χρόνου, αυτή του Αυγούστου, ξεπροβάλλει δειλά δειλά και φέτος, με τους αρχαιολογικούς χώρους, τα θέατρα και τις πλατείες να ετοιμάζονται να τη γιορτάσουν στις 24 Αυγούστου, με ποικίλες εκδηλώσεις και δρώμενα. Περίπατοι στα ερείπια παλιών κτηρίων, beach party σε απόμερες παραλίες, ρομαντικές διαδρομές στο βουνό, ατμοσφαιρικές μελωδίες σε αρχαία θέατρα. Όπως κι αν διαλέξετε να περάσετε εσείς αυτή τη νύχτα, το σίγουρο είναι ότι θα θέλατε να είναι ξεχωριστή.

Για αυτό κι εμείς, μαζέψαμε τις καλύτερες προτάσεις εντός και εκτός Αττικής και σας τις παρουσιάζουμε για να διαλέξετε αυτή που ταιριάζει καλύτερα στο ύφος που θέλετε να έχει η βραδιά σας. Και σημειώστε ότι όλες έχουν ελεύθερη είσοδο.
Στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, το Τρίφωνο ανοίγοντας το πρόγραμμα των Αισχυλείων 2010, θα παρουσιάσει υπό το φως του ολόγιομου φεγγαριού, σύγχρονες εκτελέσεις τραγουδιών των Pink Floyd, των Beatles και του Σαββόπουλου, του Χατζιδάκι, του Θεοδωράκη μέχρι και παραδοσιακά τραγούδια από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Παράλληλα, θα ερμηνεύσει τραγούδια των Σταμάτη Κραουνάκη, Νίκου Αντύπα, Goran Brecovic, Leonard Cohen και Δήμητρας Γαλάνη από τη δισκογραφική τους δουλειά που φέρει τον τίτλο «Προσοχή! Τρίφωνο».

Το Μουσείο της Ακρόπολης θα γιορτάσει την αυγουστιάτικη Πανσέληνο με μια συναυλία γεμάτη από «τραγούδια που γράφτηκαν για το φεγγάρι», όπως είναι και ο τίτλος της εκδήλωσης. Τη βραδιά υπογράφουν τα μουσικά σύνολα του Δήμου Αθηναίων και το εργαστήρι ελληνικής μουσικής. Οι χώροι του μουσείου θα παραμείνουν ανοιχτοί μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα και η είσοδος για τη συναυλία θα είναι ελεύθερη.

Για όσους θέλουν να θυμηθούν το κλίμα του ’70 και του ’80, τα τραγούδια των Olympians και τον χορό στις ντισκοτέκ, ο Πασχάλης θα δώσει μια συναυλία στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού με παλιά και αγαπημένα του τραγούδια από τις περασμένες, αλλά όχι ξεχασμένες, εκείνες δεκαετίες.

Ο Πέτρος Φιλιππίδης με τη σειρά του θα υποδυθεί τον αξέχαστο ρόλο του Κώστα Χατζηχρήστου στην ευρηματική κωμωδία «ο Μπακαλόγατος» που ανεβαίνει στις 24 Αυγούστου, στο Βεάκειο Θέατρο του Πειραιά.
Μια ιδιαίτερη πολιτιστική πρόταση ετοιμάζουν και οι αρχαιολογικοί χώροι της Κορινθίας. Στις 24 Αυγούστου, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει την αυγουστιάτικη πανσέληνο με τους ήχους και τις μελωδίες από κλασικά κομμάτια. Τρία μουσικά σύνολα θα παρουσιάσουν γνωστά έργα του κλασικού ρεπερτορίου, δημιουργώντας μια μοναδική εμπειρία για τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες της Κορινθίας, με φόντο τον Ναό του Διός στην Αρχαία Νεμέα, τα επιβλητικά τείχη της Ακροκορίνθου και το Ναό Οκταβίας στην Αρχαία Κόρινθο.

Με μουσικές του κόσμου, θα γεμίσει τη βραδιά της αυγουστιάτικης πανσελήνου ο ναός της Αρχαίας Ήρας στη Σάμο. Με θέμα «Μύθοι Γυναικών, Γυναίκες Μύθοι» θα ακουστούν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ηραία-Πυθαγόρεια, τραγούδια που γράφτηκαν για γυναίκες μύθους αλλά και από γυναίκες σύμβολα της καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Την Τρίτη 24 Αυγούστου, κάτω από το φως της αυγουστιάτικης Πανσελήνου, η Νατάσσα Μποφίλιου θα περιπλανηθεί σε μουσικά μονοπάτια μέσα από τα κομμάτια των τριών δίσκων της αλλά και με τραγούδια μεγάλων Ελλήνων και ξένων μουσικών, στο «Σχολαρχείο», στην πλατεία του Κισσού στο Πήλιο.

Την Πανσέληνο θα γιορτάσει το κοινό και στην αυλή του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου με τζαζ μελωδίες της Νέας Υόρκης από το πιάνο του Sergio Salvatore και με τους ήχους του κουαρτέτου κιθάρας «Επί Χορδών και Τάσεων». Η συναυλία εντάσσεται στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Μεσογειακής πόλης 2010, που πραγματοποιείται φέτος για πρώτη φορά στον Βόλο.

Τα δεδομένα πάντως, ίσως δυσαρεστήσουν τους ρομαντικούς της Αθήνας που ονειρεύονταν την παραδοσιακή τους βόλτα στον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και στη φεγγαροφωτισμένη Ακρόπολη. Με σχετικά ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Πολιτισμού αναφέρει ότι 92 θα είναι οι αρχαιολογικοί χώροι σε όλη την Ελλάδα, ανάμεσα στους οποίους δεν περιλμαβάνονται οι παραπάνω. Ορισμένοι χώροι θα φιλοξενήσουν πολιτιστικές εκδηλώσεις κι άλλοι θα υποδεχτούν μόνο τις νυχτερινές βόλτες των επισκεπτών.
"
read more

Παναθηναικός-Τζένοα 1-0 (Αγώνας σε εξέλιξη 65')

"ΠΑΟ-Τζένοα 1-0 (65')Ο Παναθηναικός στην φιλική αναμέτρηση βρίσκεται μπροστά στο σκορ μετά από εύστοχη εκτέλεση πέναλντυ με σκόρερ τον Καραγκούνη στο 36ο λεπτό
"
read more