Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2010

Διάσκεψη για την κορύφωση παραγωγής του πετρελαίου (Peak Oil)

To Σάββατο, 9 Οκτωβρίου 2010 στην Ουάσιγκτον, τερμάτισε τις εργασίες της η 6η ετήσια Διάσκεψη της Εταιρείας για τη Μελέτη του Peak Oil and Gas. Στο συνέδριο ανακοινώθηκαν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις της διαφαινόμενης ενεργειακής κρίσης, σε έναν κόσμο χωρίς μια άμεσα διαθέσιμη προσφορά φθηνού πετρελαίου.

Μεταξύ των προσκεκλημένων του συνεδρίου ο πρώην γραμματέας της ενέργειας Τζέιμς Σλέσινγκερ, ο Οικονομολόγος Τζεφ Ρούμπιν και ο εμπειρογνωμόνων της πολιτικής Ralph Nader. Ένα πλήθος επιστημόνων που ασχολούνται με την κορύφωση παραγωγής του... πετρελαίου (Peak Oil) συμμετείχαν επίσης με το Αμερικάνο Βουλευτή Roscoe Bartlett, και με αναλυτές της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του Δρ Bob Hirsch, του Δρ Ρότζερ Bezdek, και του Charlie Maxwell.

Υπάρχει μια μεγάλη παρεξήγηση σχετικά με την κορύφωση παραγωγής του πετρελαίου (Peak Oil) στις ΗΠΑ, συγκεκριμένα η διαφορά μεταξύ του εύκολα και δύσκολα αντλήσιμου -πετρέλαιου. Οι Αμερικανοί, και ιδιαίτερα οι Ρεπουμπλικάνοι, χρειάζονται μια καλύτερη κατανόηση των πολύπλοκων κοινωνικοοικονομικών και γεωπολιτικών επιπτώσεων του Peak Oil.

Ενώ υπάρχουν τεράστια αποθέματα πισσώδη άμμου, (500 δις. βαρέλια πισσώδη άμμου στο Orinoco και άλλα 170 δις. πισσώδη άμμου στην Αλμπέρτα), η εξόρυξη πετρελαίου από τον Καναδά κοστίζει στα $ 70 έως $ 80 ένα βαρέλι και σε μεγάλα θαλάσσια βάθη οι υπεράκτιες προσπάθειες γεώτρησης μπορεί να κοστίζουν $ 50 έως $ 60 το βαρέλι.

Το απλό γεγονός είναι ότι η τιμή του πετρελαίου θα αυξάνει καθώς το πετρέλαιο θα γίνεται όλο και πιο ακριβά προσβάσιμο. Δεν θα δούμε ποτέ πάλι το πετρέλαιο κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του συνέδριου, "Το πετρέλαιο καταναλώνεται τέσσερις φορές γρηγορότερα από ό, τι ανακαλύπτεται . Ήρθε η ώρα για την κυβέρνηση και την κοινωνία να αναγνωρίσει την κρίση.Απαιτείται άμεση, τολμηρή δράση σε τομείς της διατήρησης του περιβάλλοντος, των μαζικών μεταφορών, τις νέες τεχνολογίες και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής. "

Το Peak oil είναι ένας άλλος λόγος για τις ΗΠΑ για να πάρουν στα σοβαρά την υποστήριξη της μετάβασης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που είναι απεριόριστες και με μηδενικές εκπομπές καυσαερίου.

Πηγή:http://kontiloforos.blogspot.com/2010/10/peak-oil.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου