Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου 2010

Εμβόλιο-ελπίδα για τους εγκεφαλικούς όγκους

Ελπίδες γεννιούνται για τους ασθενείς, που πάσχουν από την πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου του εγκεφάλου, το γλοιοβλάστωμα, καθώς ένα νέο πειραματικό εμβόλιο αυξάνει σημαντικά τη διάρκεια ζωής τους.
Το εμβόλιο, αναπτύχθηκε από Αμερικανούς επιστήμονες και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά την παραδοσιακή αντικαρκινική θεραπεία, αντίθετα τη συνοδεύει και έχει ως στόχο του, ένα επιθετικό καρκινικό γονίδιο, το EGFRvIII, το οποίο ενισχύει την ανάπτυξη του γλοιοβλαστώματος.

Η έρευνα, υπό τον Ντάρελ Μπίγκνερ, διευθυντή του Κέντρου Εγκεφαλικών Όγκων του Πανεπιστημίου Ντιουκ της Β.Καρολίνα, κατέδειξε ότι το νέο εμβόλιο μπορεί να επεκτείνει τον αναμενόμενο χρόνο επιβίωσης των ασθενών από 15 σε 26 μήνες.
Επιπλέον, η έρευνα ανακάλυψε ότι αυξήθηκε από 6,3 μήνες σε 14,2 μήνες η προσδοκόμενη διάρκεια ζωής, για τους εμβολιασμένους ασθενείς, χωρίς να υπάρξει επιδείνωση της νόσου.
Εφόσον το εμβόλιο θα λειτουργήσει σαν συνοδευτική θεραπεία, όλοι οι συμμετέχοντες στα πειράματα για το νέο εμβόλιο, είχαν προηγουμένως λάβει την παραδοσιακή αντικαρκινική θεραπεία με χειρουργική αφαίρεση του όγκου, ακτινοβολίες και χημειοθεραπεία.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο μπορεί να καταστρέφει τα πιο επιθετικά καρκινικά κύτταρα, ενεργοποιώντας την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς.
Το γλοιοβλάστωμα είναι η πιο συνήθης μορφή καρκίνου του εγκεφάλου και η πιο θανατηφόρα, ιδίως αν συνοδεύεται από την παρουσία του γονιδίου EGFRvIII, το οποίο ωθεί στην ανεξέλεγκτη επέκταση των καρκινικών κυττάρων και στην εξάπλωση νέων όγκων στον εγκέφαλο.
Η πρόγνωση είναι δυσοίωνη για τον πάσχοντα, ο οποίος κατά μέσο όρο έχει περιθώριο επιβίωσης λίγο περισσότερο από ένα χρόνο μετά την αρχική διάγνωση.
Επειδή ο αριθμός των συμμετεχόντων στο πείραμα ήταν μικρός, θα πρέπει να γίνουν νέες μεγαλύτερου εύρους μελέτες για να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, το οποίο έχει την ονομασία CDX-110 (από τη Celldex Therapeutics) ή Rindopepimut (από την Pfizer).
Άλλες επιστημονικές ομάδες, εργάζονται ήδη για την ανάπτυξη ανάλογων εμβολίων για το γλοιοβλάστωμα.

 http://xsefoto.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου