Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2010

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ:τι κρύβεται πίσω από τα πανηγύρια;

Η ολοκλήρωση, χθες, της διαδικασίας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) της ΕΤΕ βρήκε τα διοικητικά στελέχη της αλλά και σύσσωμο τον αστικό και οικονομικό τύπο να πανηγυρίζουν για την υπερκάλυψη κατά 1,8 φορές από την άσκηση των δικαιωμάτων των παλιών μετόχων. Το ερώτημα, όμως, είναι, τι κρύβεται από πίσω;

Η ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας της ΕΤΕ θεωρήθηκε ως πρώτη προτεραιότητα, ενόψει μάλιστα των νέων stress tests για τις ελληνικές τράπεζες, τα οποία για να "τρέξουν" αναμένουν τη... δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών, με ότι κι αν σημαίνει αυτό. Γνωρίζουμε, όμως, ότι η τιμή των ελληνικών ομολόγων έχει αυξηθεί κατά 13% τις τελευταίες 10 ημέρες, γεγονός που σίγουρα αποτιμάται και στο χαρτοφυλάκιο των τραπεζών που τα κατέχουν.

Γνωρίζουμε, επίσης, ότι όλες οι τράπεζες στη χώρα έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα ρύθμισης αποπληρωμής επισφαλών οφειλών, γεγονός που και αυτό βελτιώνει σημαντικά τη λογιστική τους ισορροπία. Τότε, προς τι ο ντόρος και οι διθύραμβοι για την "πρώτη τράπεζα σε κεφαλαιακή επάρκεια στην Ευρώπη";

Αλήθεια πρώτη: "Επιβεβαίωση" του μονόδρομου...

Εδώ και μήνες το σύστημα κεφαλαίου-κυβέρνησης-τρόικα ψάχνει τη χρυσή ευκαιρία για να ενισχύσει την προπαγάνδα του, ότι η λύση είναι μονόδρομος και περνάει μέσα από τις αγορές και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Η ολοκλήρωση της ΑΜΚ της ΕΤΕ δίνει την ευκαιρία στους μονοδρομολογούντες να κάνουν (και την κάνουν!!!) μια επικοινωνιακή ρελάνς, μεταφέροντας το κέντρο βάρους της κουβέντας από τα κοινωνικά-εργασιακά στα χρηματιστικά-τραπεζικά ενδιαφέροντα. Το όλο κλίμα που καλλιεργείται θυμίζει έντονα τους πάλαι ποτέ πανηγυρισμούς των... ολυμπιακών μεταλλίων!

Αλήθεια δεύτερη: Αποστράγγιση των ασφαλιστικών ταμείων...

Τα ασφαλιστικά ταμεία, που κατέχουν περίπου το 16% της ΕΤΕ, συμμετείχαν κατά 99% στην ΑΜΚ της τράπεζας. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών κατέφυγε σε τραπεζικό δανεισμό με "τσουχτερό" επιτόκιο για να εξασφαλίσουν τα αναγκαία διαθέσιμα για την άσκηση του δικαιώματός τους. Φυσικά, κανένας λόγος δεν γίνεται για την εξαρχής πολιτική επιλογή, στα μέσα της δεκαετίας του '90, μια επιλογή που επέβαλε την επένδυση των αποθεματικών των ταμείων σε μετοχικούς τίτλους, και μέσα από τη χρηματιστηριακή φούσκα οδήγησε σε καταστροφικά αποτελέσματα, που έχουν επίπτωση και στο ασφαλιστικό μέλλον όλων των εργαζομένων. Η ουσία είναι, ότι για μια ακόμη φορά, τα ασφαλιστικά ταμεία είναι αναγκασμένα να "τσοντάρουν" στο τραπεζικό κεφάλαιο και του δίνουν ανάσες, ενώ τα ίδια εξακολουθούν να βουλιάζουν.

Αλήθεια τρίτη: Εξαγορά των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου

Ως κορυφαίος στόχος του προγράμματος κεφαλαιακής ενίσχυσης της ΕΤΕ είναι η εξαγορά των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου ύψους 350εκ. ευρώ, οι οποίες είχαν δοθεί ως αντιστάθμισμα για αντίστοιχη οικονομική ενίσχυση από το περιβόητο πακέτο των 28 δις ευρώ. Η αγωνία της ΕΤΕ να αποτινάξει από πάνω της το "ζυγό" του Δημοσίου, δείχνει, αν μη τι άλλο, ότι αποτελούν αποκύημα της φαντασίας οι κυβερνητικές εξαγγελίες για "ισχυρό δημόσιο πυλώνα" με όχημα την ΕΤΕ. Ταυτόχρονα, αποκαλύπτεται ότι ο δήθεν "δημόσιος έλεγχος της ΕΤΕ" από το μειοψηφικό πακέτο των ασφαλιστικών ταμείων αποτελεί αυταπάτη τεραστίου μεγέθους, που συνεχίζει να καλλιεργείται από το ΠΑΣΟΚ και τη συνδικαλιστική του πτέρυγα.

Αλήθεια τέταρτη: Το πάρτι των συγχωνεύσεων

Τα σενάρια τον τελευταίο καιρό έχουν φουντώσει και στον τραπεζικό κλάδο επικρατεί η ηρεμία πριν την καταιγίδα. Μπορεί η πρόταση Σάλλα για εξαγορά της Αγροτικής και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου να πέφτει στο κενό, αλλά αυτό περισσότερο δείχνει, ότι το παιχνίδι είναι σαφώς πιο χοντρό και αφορά τους πολύ ισχυρούς παίκτες του εγχώριου και διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου. Μπορεί στο ενημερωτικό της δελτίο η ΕΤΕ να δήλωνε ότι δεν ενδιαφέρεται να προχωρήσει σε εξαγορές και συγχωνεύσεις, αλλά και ένας αδαής διακρίνει, ότι εάν το πάρτι αρχίσει, η "πρώτη της Ευρώπης" αποκλείεται να μείνει κλειδωμένη στο μπαλκόνι... Την έντονη φημολογία για "αρραβώνα" Eurobank-Alpha, διαδέχονται τα σενάρια για εξαγορά του Τ-Τ από την ΕΤΕ. Ή για την ακρίβεια, για... ιδιωτικοποίηση του Τ-Τ μέσω του "δημόσιου φύλλου συκής" της ΕΤΕ...

Αλήθεια πέμπτη: Η τουρκική ναυαρχίδα

Δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους τα στελέχη της ΕΤΕ για τις επιδόσεις της Finansbank. Το οξύμωρο είναι, ότι σε περίοδο κρίσης, πήραν την απόφαση να εκποιήσουν το 20% της αγαπημένης ναυαρχίδας τους, και μάλιστα σε προσδοκώμενη τιμή, που είναι στο ύψος της τιμής κτίσης, δηλαδή μια τετραετία πίσω. Δεν αποτιμώνται οι προσδοκίες ανάπτυξης; Τι ακριβώς συμβαίνει με την υψηλότερη ελληνική επένδυση στην Ανατολία;

Αλήθεια έκτη: ΕΤΕ και εργασιακά ζητήματα

Ο κύριος φόβος, όπως αυτός εκφράζεται και από την ΟΤΟΕ, είναι ότι στον τραπεζικό κλάδο, οι εργαζόμενοι θα ζήσουν νύχτες "αγίου Βαρθολομαίου", τόσο στα δικαιώματά τους, όσο κύρια ως απολυμένοι-θύματα του αναμενόμενου σαρωτικού κύματος συγχωνεύσεων. Έχει ενδιαφέρον, όμως, πως τοποθετείται η ίδια η ΕΤΕ για τα εργασιακά ζητήματα, μέσα από το ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε για την ΑΜΚ της. Συγκεκριμένα, η ΕΤΕ αναφέρει ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις "συνήθως πραγματοποιούνται μεταξύ των εκπροσώπων των ελληνικών τραπεζών και της ΟΤΟΕ", λες και δεν υπάρχει νομικό καθεστώς που να ρυθμίζει τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις στη χώρα μας.

Ως βάση των διαπραγματεύσεων, μάλιστα, αναφέρει τις κυβερνητικές εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό, αγνοώντας επιδεικτικά το συνολικό οικονομικό και θεσμικό πλαίσιο που συμπεριλαμβάνεται στην κλαδική σύμβαση. Ισχυρίζεται, ότι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων υλοποιείται από την κάθε τράπεζα χωριστά σε συμφωνία με τον κάθε σύλλογο, αμφισβητώντας ουσιαστικά την υποχρεωτικότητα εφαρμογής της κλαδικής σύμβασης καθολικά σε όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους και χωρίς να κάνει ξεχωριστή αναφορά στο περιεχόμενο της ξεχωριστής επιχειρησιακής σύμβασης.

Ενώ εντελώς αυτάρεσκα αναφέρεται στο ζουμί του αντιασφαλιστικού νόμου 3655/2008, ο οποίος μειώνει την εργοδοτική ασφαλιστική εισφορά από 26,5% στο 13,3%, γεγονός που ασφαλώς επηρεάζει θετικά αποκλειστικά και μόνο την κερδοφορία της... Τέλος, αφού επισημαίνει ότι (δυστυχώς;;;) οι απολύσεις στην ΕΤΕ γίνονται μόνο για "σπουδαίο λόγο", διακηρήττει την επιθυμία της να έχει καλές σχέσεις με το προσωπικό της. Έτσι απλά, χωρίς δεσμεύσεις που να αφορούν σε αμοιβές και δικαιώματα... Έτσι βλέπει τις εργασιακές σχέσεις η "πρώτη τράπεζα στην Ευρώπη"...

Αλήθεια έβδομη: Τα χρηματιστικά καθρεφτάκια και οι κοινωνικές πραγματικότητες

Είναι, λοιπόν, προφανείς οι λόγοι για τους οποίους γίνεται τόσος ντόρος για την ΑΜΚ της ΕΤΕ. Οι "δοκιμαζόμενοι υπό του μνημονίου ιθαγενείς" χρειάζονται και μερικά χρηματιστικά καθρεφτάκια, ώστε να καταπιούν πιο εύκολα το πικρό ποτήρι της αλλά-ΔΝΤ νεοφιλελεύθερης προσαρμογής. Η κοινωνική πραγματικότητα, όμως, είναι αμείλικτη και δικαιώνει μέρα με τη μέρα την ανάλυση και τα αιτήματα της Αριστεράς. Ναι, οι τράπεζες πλούτισαν και συνεχίζουν να πλουτίζουν σε βάρος του λαού, και πρέπει να το φωνάζουμε. Ναι, οι διάφοροι τραπεζομάναντζερ ευθύνονται για την επιδείνωση των κρισιακών φαινομένων, κάτι που το πληρώνουν αποκλειστικά οι εργαζόμενοι και οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του εργατικού κινήματος, αλλά και της αριστερής ανάλυσης και δράσης, τα καθρεφτάκια αυτά θα πρέπει να επιστραφούν στους εμπνευστές τους. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και ευημερία με παράσιτα. Ο αδικαιολόγητος πλουτισμός των τραπεζών σε βάρος των εργαζόμενων και του δημοσίου έχει μια μόνο ριζοσπαστική απάντηση: εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και χρηματοπιστωτική πολιτική με σκοπό την ανάπτυξη προς όφελος των πολλών.

Πηγή:http://kontiloforos.blogspot.com/2010/10/blog-post_2220.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου