Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2010

Λύσσαξε το Υπουργείο Παιδείας με τις καταλήψεις:στην Αστυνομία διευθυντές σχολείων για τις καταλήψεις των μαθητών

Στοιχεία και... ονόματα μαθητών καλούνται να καταθέσουν στην Αστυνομία οι διευθυντές σχολείων που τελούν υπό κατάληψη. Ο προϊστάμενος του 5ου Γραφείου Εκπαίδευσης της Δυτικής Αττικής απέστειλε χθες έγγραφο προς τους διευθυντές των σχολείων της περιοχής του, με το οποίο τους ζητεί να ενημερώνουν αυτόματα το αστυνομικό τμήμα σε κάθε περίπτωση κατάληψης. Η πρόβλεψη αυτή είχε περιληφθεί σε νόμο του υπουργείου Παιδείας του 2000, αλλά ως σήμερα δεν εφαρμοζόταν παρά μόνο σε ακραίες περιπτώσεις (κίνδυνος ή φθορές). Χθες, ωστόσο, κλήθηκαν πρώτη φορά τρεις διευθύντριες σχολείων στα αστυνομικά τμήματα των περιοχών Καματερού και Ιλίου προκειμένου να απαντήσουν στα ερωτήματα «ποιοι έκαναν κατάληψη», «πώς και δεν τους αντιληφθήκατε» και αν «υπήρξαν φθορές».

Με το ίδιο έγγραφο ζητείται από τους διευθυντές των σχολείων να καταστήσουν σαφές και στους γονείς των καταληψιών μαθητών ότι είναι υπεύθυνοι για τη συμπεριφορά των παιδιών τους και πως αν προκληθούν φθορές θα κληθούν να τις πληρώσουν οι ίδιοι... Και όλα αυτά ενόσω οι 125 καταλήψεις σχολείων που ελάμβαναν χώρα τις τελευταίες ημέρες σε ολόκληρη τη χώρα περιορίστηκαν χθες στο 1/3 καθώς αρχίζει η περίοδος των εκλογών για τα μαθητικά συμβούλια. Εκπαιδευτικοί που μίλησαν στο «Βήμα» προειδοποιούν ότι τέτοιες κινήσεις μπορεί να «φουντώσουν» ξανά τις καταλήψεις καθώς βρισκόμαστε σε περίοδο κοινωνικής αναταραχής.

Στο αστυνομικό τμήμα κλήθηκαν να καταθέσουν οι διευθύντριες του 2ου Γυμνασίου και του 1ου Λυκείου Καματερού και του μουσικού γυμνασίου στο Ιλιον. Τα σχολεία αυτά τελούσαν υπό κατάληψη την προηγούμενη εβδομάδα και οι μαθητές είχαν ήδη επιστρέψει κανονικά στα μαθήματά τους. Οι τρεις διευθύντριες, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ερωτήθηκαν ποιοι μαθητές πρωτοστάτησαν στην κινητοποίηση, αν ειδοποιήθηκαν οι γονείς τους και πώς αντέδρασαν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί και οι διευθυντές των σχολείων σε αυτήν.

«Υπεύθυνος για τη λειτουργία ενός σχολείου δεν είναι ο εισαγγελέας» είπε χθες στο «Βήμα» ο εκπαιδευτικός σε σχολείο της περιοχής κ. Θ. Τσιριγώτης. Οι κλήσεις εκπαιδευτικών για να καταθέσουν σε αστυνομικά τμήματα έχουν απασχολήσει και την ηγεσία της ομοσπονδίας των καθηγητών δημόσιων σχολείων (ΟΛΜΕ). Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Θ. Κοτσυφάκης, μέλος της διοίκησης της ΟΛΜΕ, «ανεξάρτητα από το πώς βλέπει κανείς τις κινητοποιήσεις των μαθητών και τους τρόπους προβολής των αιτημάτων τους, οφείλουμε να πούμε καθαρά πως τα εκπαιδευτικά ζητήματα δεν θα λυθούν με τη συνδρομή των αστυνομικών δυνάμεων και των εισαγγελέων».

Απεργίες εκπαιδευτικών

Δεν κατέληξε χθες σε απόφαση η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) με θέμα την κήρυξη 24ωρης απεργίας για το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου, αλλά και την περικοπή των επιδομάτων των εκπαιδευτικών, τις αλλαγές στο νέο σχολείο, για τις οποίες ζητείται συγκεκριμένη ενημέρωση, κ.ά. Η ΔΟΕ προσανατολίζεται σε απεργία αμέσως μετά τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση τον Νοέμβριο. Στην απεργία αυτή θα συμμετάσχει πιθανότατα η ομοσπονδία καθηγητών (ΟΛΜΕ) καθώς θα κατατεθεί κοινό πλαίσιο αιτημάτων.

Πηγή:http://kontiloforos.blogspot.com/2010/10/blog-post_865.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου