Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2010

Απεργιακό τσουνάμι ξεκινά: ΟΣΕ, ΟΤΕ, ΟΤΑ, ΕΛΤΑ, ΑΕΙ και αεροδρόμια στη δίνη

Χορός απεργιακών κινητοποιήσεων εν όψει. Την αρχή κάνουν οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ με στάση εργασίας την ερχόμενη Πέμπτη από τη 1 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα. Ακολουθούν οι σιδηροδρομικοί , οι εργαζόμενοι στην αυτοδιοίκηση, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και σειρά παίρνουν οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ και οι εκπαιδευτικοί ανώτατης εκπαίδευσης.

Από την Τρίτη έως και την Παρασκευή ο ελληνικός σιδηρόδρομος θα υπολειτουργήσει εξαιτίας των κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών για την εξυγίανση και ανάπτυξη του ΟΣΕ. Η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Αμαξοστοιχιών έχει εξαγγείλει τρεις 3ωρες στάσεις εργασίας για την Τετάρτη, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθούν δεκάδες δρομολόγια των τρένων του ΟΣΕ.

Την Πέμπτη, ημέρα έναρξης της συζήτησης του επίμαχου νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της βουλής, δεν θα κινηθεί κανένα τρένο και θα καταργηθούν όλα τα δρομολόγια, πλην των λεγόμενων κοινωνικών αναγκών, εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών. Οι παρενέργειες από την απεργία αυτή επηρεάζουν και το πρόγραμμα δρομολογίων της Παρασκευής

Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ θα πραγματοποιήσουν 48ωρη απεργία στις 16 και 17 Οκτωβρίου καθώς το υπουργείο Εσωτερικών με εγκύκλιο του αποφάσισε αυτές τις δύο ημέρες τα Δημαρχεία και τα Κοινοτικά καταστήματα να είναι ανοικτά για τη χορήγηση των απαραίτητων δικαιολογητικών προς όλους τους υποψήφιους. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται διότι αποφασίστηκε πως δεν θα καταβληθεί χρηματική αποζημίωση για την εργασία υπαλλήλων Α' Βαθμού κατά τη διάρκεια των εκλογών.

Καμία πτήση από και προς τα αεροδρόμια όλης της χώρας δεν πρόκειται να εκτελεστεί την Κυριακή, καθώς ο ελληνικός εναέριος χώρος θα παραμείνει κλειστός λόγω 24ωρης απεργίας που εξήγγειλαν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ζητώντας τη διαφοροποίηση λειτοπυργίας της εναέριας κυκλοφορίας από τα στενά όρια του δημόσιου τομέα.

Εν τω μεταξύ την Τρίτη η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας προσέφυγε στο μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η 24ωρη απεργία. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί την Τετάρτη και στη συνέχεια το ΔΣ της Ένωσης των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας θα συνεδριάσει εκ νέου για να πάρει οριστική απόφαση.

Κινητοποιήσεις ετοιμάζουν και οι εργαζόμενοι στα Ταχυδρομεία μετά τις αναφορές των υπουργών Οικονομικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για ενδεχόμενο ενδιαφέρον από εξωτερικούς επενδυτές για την εξαγορά των ΕΛΤΑ

Στο χορό των κινητοποιήσεων ετοιμάζονται να μπουν και οι πανεπιστημιακοί, οι οποίοι εξέδωσαν ψήφισμα σχετικά με τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση. Οι «κόκκινες ζώνες» που έχουν ορίσει αφορούν θέματα των διοικήσεων των ΑΕΙ, της διαχείρισης της έρευνας και των κονδυλίων της και των μηχανισμών χρηματοδότησής τους. Οι πανεπιστημιακοί υποστηρίζουν ακόμη ότι είναι παράλογη η εφαρμογή του «Καλλικράτη» στην εκπαίδευση με συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων προτού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των Ιδρυμάτων.

Πηγή:http://kontiloforos.blogspot.com/2010/10/blog-post_5943.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου