Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2010

Ένταση στο πολιτικό σκηνικό από τις δηλώσεις Γιούνκερ

Ένταση προκλήθηκε στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό - έως ότου ήρθαν οι απαραίτητες διευκρινίσεις - το τελευταίο 48ωρο με αφορμή δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup κ. Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, δηλώσεις που απ' ό,τι φαίνεται, εξ αρχής διαδόθηκαν παρερμηνευμένες και σύμφωνα μ΄ αυτές ο κ. Γιούνκερ φερόταν να δήλωνε ότι είχε θέσει το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας σε Έλληνα πρωθυπουργό,... ο οποίος με τη σειρά του του απάντησε ότι « κυβερνά μια διεφθαρμένη χώρα».

Η διατύπωση της είδησης, όπως μεταδόθηκε την Παρασκευή από το Γαλλικό Πρακτορείο, μετά από ομιλία του κ. Γιούνκερ στην Ουάσιγκτον, αφενός άφηνε αδιευκρίνιστο το «ποιος» ήταν ο συγκεκριμένος πρωθυπουργός που συνομίλησε με τον επικεφαλής του Eurogroup και, αφετέρου, μετέφερε ως δεδομένο το γεγονός ότι πράγματι έγινε αυτή η αναφορά περί «διεφθαρμένης χώρας».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της «Irish Times» στην Ουάσιγκτον Λάρα Μάρλοου, ο κ. Γιούνκερ είχε αναφέρει: «Πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια γνώριζα ότι ένα από τα βασικά ελληνικά χαρακτηριστικά είναι η διαφθορά… Τώρα ο Έλληνας πρωθυπουργός λέει: Κυβερνάω μια χώρα διαφθοράς. Η ελληνική κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν η Ελλάδα είχε συμπεριφερθεί με τελείως διαφορετικό τρόπο, αρχίζοντας πριν από δεκαετίες».

Ωστόσο, έως ότου υπάρξουν τελικά οι απαραίτητες διευκρινίσεις, η μετάδοση που αποδείχτηκε λανθασμένη είχε ήδη βάλει «φωτιά», προκαλώντας την Κυριακή την έντονη αντίδραση τόσο του Κώστα Καραμανλή, όσο και του Κώστα Σημίτη, καθώς και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Πρόκειται για ανοησίες. Επί των ημερών μου η χώρα είχε ανάπτυξη με ρυθμό 5% και έλλειμμα 4%. Δεν είχα κανένα λόγο και δεν θα δεχόμουν καμία συζήτηση αν η χώρα μου ήταν διεφθαρμένη, ή όχι», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης.

"Φυσικά ο κ. Καραμανλής ουδέποτε χρησιμοποίησε τέτοιους χαρακτηρισμούς και όσοι του αποδίδουν τέτοια λόγια ένα μόνο στόχο έχουν: Τον αποπροσανατολισμό", τόνιζαν συνεργάτες του κ. Καραμανλή. Η συγκεκριμένη αντίδραση προήλθε ως «απάντηση» σε υπαινικτική για τον Κ. Καραμανλή αναφορά του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσιγκτον.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι: «Νομίζω πως είναι απολύτως σαφές, ακόμη και χωρίς τη λέξη πρώην πρωθυπουργός, ότι ο κ. Γιούνκερ δεν αναφέρεται στον κ. Παπανδρέου αλλά σε προηγούμενο πρωθυπουργό. Και όλοι μπορούμε να φανταστούμε σε ποιον αναφέρεται».

Κατόπιν των σημερινών διευκρινίσεων για τα λεχθέντα από τον κ.Γιούνκερ, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλος εξαπέλυσε επίθεση στον κ. Παπακωνσταντίνου και την κυβέρνηση, λέγοντας ότι «προκύπτει μεγάλο ηθικό και πολιτικό ζήτημα» για τον Υπουργό των Οικονομικών, ο οποίος «έσπευσε να υπαινιχθεί ότι επρόκειτο για τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής».

Επ' αυτού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής τόνισε ότι ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε μια εκτίμηση,απαντώντας σε μια ερώτηση που είχε λάθος βάση, εξηγώντας ότι στηριζόταν σε λανθασμένες δηλώσεις του κ. Γιούνκερ.

Εξηγήσεις Γιούνκερ

Πάντως, με τη σημερινή επεξηγηματική δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του κ. Γιούνκερ, κ. Γκι Σιουλέρ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, διευκρινίστηκε ότι ο επικεφαλής του Eurogroup, «για να δείξει τη μεταστροφή των ελληνικών αρχών απέναντι στο πρόβλημα ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, λίγο μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2009, όταν τελικά αναγνωρίστηκε η πλήρης διάσταση του ελληνικού προβλήματος, δήλωσε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τη διαφθορά».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Σιουλέρ, στη σύντομη αναφορά που είχε κάνει ο κ. Γιούνκερ για την ελληνική οικονομία σημείωσε ότι «πριν από μερικά χρόνια, όταν τα στοιχεία της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας έδειχναν ότι η χώρα θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση, οι πάντες στην υπόλοιπη Ευρώπη γνώριζαν ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα διαφθοράς». Ωστόσο, συνεχίζει ο εκπρόσωπος, «ο κ. Γιούνκερ ως πρόεδρος του Eurogroup δεν ήταν σε θέση να τα θέσει δημοσίως, καθώς η κατακραυγή θα ήταν μεγάλη».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής παρέπεμψε στις διευκρινίσεις του κ. Σιούλερ αλλά και στις αρχικές αναφορές του κ. Γιούνκερ και τόνισε ότι «ουδέποτε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου συζήτησε με τον κ. Γιούνκερ για διεφθαρμένη χώρα» και ότι «ουδέποτε είπε ότι κυβερνά μια διεφθαρμένη χώρα».

Όσον αφορά στο εάν θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον κ. Γιούνκερ για το γεγονός ότι ενώ ήξερε την κατάσταση της Ελλάδας, όπως ο ίδιος δήλωσε, δεν ειδοποίησε έγκαιρα, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι τις εξηγήσεις τις ζητεί ο ελληνικός λαός από τις κυβερνήσεις, ότι τις έχει ζητήσει ήδη από την κυβέρνηση της ΝΔ -κάτι που φάνηκε και στις τελευταίες εκλογές- και ότι τις ζητεί και από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία δίνει αγώνα κατά της διαφθοράς με αποτελέσματα.-

Πηγή:http://kontiloforos.blogspot.com/2010/10/blog-post_4702.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου