Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2010

Στα ύψη η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης!

ΠΙΘΑΝΟ "ΛΟΚ ΑΟΥΤ" ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ!

Δύσκολος προβλέπεται ο φετινός χειμώνας για εκατομμύρια εργαζομένους, συνταξιούχους και ανέργους. Το πετρέλαιο θέρμανσης προβλέπεται να γονατίσει κυριολεκτικά τους... προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, καθώς οι τιμές αγοράς φτάνουν τα €700 - €720 ανά χίλια λίτρα. Πέρυσι, τέτοια εποχή η τιμή αγοράς έφτανε τα € 500 – €530, δηλαδή η τιμή του αυξήθηκε κατά 40% σε ένα μόλις έτος, ενώ η αύξηση σε σχέση με την τιμή που ίσχυε στη λήξη της σεζόν είναι της τάξεως του 6%.

Αποκλειστικά υπεύθυνη, για αυτή την τρομακτική αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης είναι η κυβέρνηση, η οποία έχει επιβάλει απανωτές αυξήσεις τόσο στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης όσο και στον ΦΠΑ. Το γεγονός πως, εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά θα αναγκαστούν να «βγάλουν» το σύνολο της σεζόν με ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης, ενδέχεται να οδηγήσει σε τραγική κατάσταση ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες, όπως ηλικιωμένοι και χρόνια πάσχοντες.

Παράλληλα, οι βενζινοπώλες αρνούνται να συμμετάσχουν στη διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης μέσω του συστήματος «Ήφαιστος» ενώ η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας αποφάσισε το περασμένο Σάββατο να μην διανείμει πετρέλαιο. Αιτία για τη στάση αυτή των βενζινοπωλών, είναι η αντίθεσή τους στην προκαταβολή του Φόρου Κατανάλωσης και ιδιαίτερα η άρνηση του Υπουργείου Οικονομικών να προβεί στις οφειλόμενες, από την προηγούμενη σεζόν, επιστροφές φόρων ύψους €1.000.000. Υπενθυμίζεται, πως οι βενζινοπώλες αγοράζουν το πετρέλαιο θέρμανσης, με τον υψηλό φορολογικό συντελεστή και το διαθέτουν στους καταναλωτές βάσει του χαμηλού συντελεστή, εισπράττοντας τη σχετική διαφορά από το Υπουργείο Οικονομικών.

Η συγκεκριμένη πρακτική της Κυβέρνησης φαίνεται πως αποτελεί συνέχεια στο σήριαλ της συνεχιζόμενης ιδιότυπης στάσης πληρωμών του Δημοσίου σε διάφορες υποχρεώσεις του μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δαπάνες για παροχές υγείας αλλά και υπερωρίες δημοσίων υπαλλήλων. Από τη μεριά του Υπουργείου Οικονομικών τονίζεται, όμως, πως πέρυσι έγιναν επιστροφές φόρων ύψους €1,1 δισ. , ενώ όσοι δεν έχουν λάβει επιστροφή φόρου είναι αυτοί που δεν διαθέτουν φορολογική ενημερότητα!

Πηγή:http://kontiloforos.blogspot.com/2010/10/blog-post_9895.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου