Παρασκευή, 1 Οκτωβρίου 2010

«Ασφαλής» η δισφαινόλη Α

Η δισφαινόλη-Α, η χημική ουσία που χρησιμοποιείται στην παρασκευή μπιμπερό και άλλων πλαστικών δοχείων και η οποία έχει απαγορευτεί σε κάποιες χώρες, είναι ασφαλής, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

Οι ερευνητές της κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «δεν υπάρχουν νέες ενδείξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε... αναθεώρηση» της αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης, η οποία έχει οριστεί στα 0,05 mg/kg σωματικού βάρους.

Η υπηρεσία έχει ήδη γνωμοδοτήσει υπέρ του χημικού δύο φορές, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητούσε τη διενέργεια νέας επιστημονικής ανάλυσης, μετά τη δημοσιοποίηση των –πολλές φορές αντικρουόμενων- συμπερασμάτων εκατοντάδων ερευνών γύρω από το θέμα. Πρόσφατα μάλιστα, σε ανοικτή επιστολή τους προς την EFSA, δεκάδες επιστήμονες εξέφρασαν την ανησυχία ότι η δισφαινόλη-Α, γνωστή και ως BPA, θα μπορούσε να βλάψει την υγεία, ιδιαίτερα των βρεφών και των εγκύων.

Πάντως ένα από τα μέλη της επιστημονικής ομάδας της EFSA πρότεινε η τιμή της ανεκτής ημερήσιας πρόσληψης να είναι προσωρινή, αναγνωρίζοντας ότι από τις τελευταίες έρευνες προκύπτουν ερωτηματικά σχετικά με τις επιπτώσεις του αμφιλεγόμενου χημικού στην υγεία. Σημειώνεται ότι ορισμένες μελέτες το έχουν συνδέσει με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, καρδιοπάθειας, ακόμη και καρκίνου του μαστού. Άλλωστε και η ίδια η EFSA έχει αναγνωρίσει ότι έρευνες που έγιναν πάνω σε ζώα έδειξαν πως η έκθεσή τους σε ποσότητες δισφαινόλης-Α πολύ χαμηλότερες της αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης προκάλεσε μεταξύ άλλων βιοχημικές αλλαγές στο νευρικό τους σύστημα, ενώ τα κατέστησε πιο ευάλωτα στον καρκίνο του μαστού.

Η Γαλλία έχει απαγορεύσει την πώληση μπιμπερό με ΒΡΑ εν μέσω ανησυχίας ότι παρεμποδίζει τη σωστή ανάπτυξη των βρεφών. Ανάλογες απαγορεύσεις ισχύουν επίσης στην Αυστραλία, στον Καναδά, σε αρκετές αμερικανικές πολιτείες και στη Δανία, όπου μάλιστα έχει ποινικοποιηθεί η πώληση όλων των προϊόντων με δισφαινόλη-Α, τα οποία απευθύνονται σε παιδιά κάτω των τριών ετών.

Προϊόντα με δισφαινόλη-Α

Το διαβόητο BPA, το οποίο χρησιμοποιείται στα πολυκαρβονικά πλαστικά, απεικονίζεται πάνω στα δοχεία που το περιέχουν με τον αριθμό 7 μέσα σε τρίγωνο ανακύκλωσης. Και στην ελληνική αγορά πάντως κυκλοφορούν μπιμπερο και άλλα πλαστικά προϊόντα χωρίς δισφαινόλη-Α, φέροντας συχνά την ένδειξη “ΒΡΑ free”.

Το χημικό αυτό ωστόσο χρησιμοποιείται και σε πληθώρα άλλων αντικειμένων που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση, όπως ηλεκτρονικούς υπολογιστές, CD, οικιακές συσκευές. Ίχνη του υπάρχουν... στις αποδείξεις αγορών, στα σφραγίσματα δοντιών, στα κουτάκια αναψυκτικών και στις κονσέρβες (στην πλαστική επικάλυψη που έχουν στο εσωτερικό τους), ακόμη και στο χαρτί τουαλέτας.

Πηγή:http://kontiloforos.blogspot.com/2010/10/blog-post_1658.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου