Τρίτη, 5 Οκτωβρίου 2010

Σε σωστή κατεύθυνση τα φωτοβολταϊκά στις στέγες!

Ως θετικές υποδέχεται η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς τις αλλαγές που επιφέρει η χθεσινή απόφαση (Υ.Α) του ΥΠΕΚΑ που καθορίζει το μίγμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2020.

Σύμφωνα με τη νέα Υπουργική Απόφαση απελευθερώνεται το... όριο εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες, δηλαδή με άλλα λόγια πλέον όλοι οι πολίτες είναι ελεύθεροι να εγκαταστήσουν φ/β στις οικίες τους, χωρίς να υφίσταται περιορισμός για τη συγκεκριμένη κατηγορία έργων. Παύει με αυτόν τον τρόπο να ισχύει το πλαφόν για την συγκεκριμένη κατηγορία φ/β που είχε θεσπιστεί με προηγούμενη Υ.Α, σύμφωνα με την οποία το μέγιστο όριο εγκατάστασης φ/β στις στέγες ανέρχονταν σε 350 MW έως το 2020.

«Ο περιορισμός που είχε τεθεί με την προηγούμενη Υ.Α σήμαινε απλά πως θα είχαν το δικαίωμα να τοποθετήσουν φ/β στις στέγες τους μόλις 35.000 – 70.000 νοικοκυριά. Ευτυχώς το Υπουργείο ΠΕΚΑ κατανόησε γρήγορα πως κάτι τέτοιο θα ήταν τελείως λανθασμένο και προς τιμήν του προχώρησε σε άμεση αλλαγή της Υ.Α» σχολιάζει ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του WWF Ελλάς.

«Σε περίοδο οικονομικής κρίσης, η εγκατάσταση φ/β στις οικίες -με την παρούσα εγγυημένη τιμή πώλησης του παραγόμενου ηλεκτρισμού- αποτελεί μια οικονομικά αποδοτική επένδυση που θα προσθέσει ένα σημαντικό εισόδημα στις ελληνικές οικογένειες. Ως εκ τούτου, ορθώς το ΥΠΕΚΑ διόρθωσε την πρότερη αδικία και δίνει πλέον το δικαίωμα στους πολίτες και την ελληνική οικονομία να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη με ξεκάθαρο περιβαλλοντικό αντίκρισμα», καταλήγει ο Δημήτρης Καραβέλλας.

Κατά την άποψη του WWF Ελλάς, το επόμενο στοίχημα για τη μεγιστοποίηση της εγκατεστημένης ισχύος από φ/β σε στέγες είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών για τα μεγάλα οφέλη που θα προκύψουν τόσο για τους ίδιους όσο και για το περιβάλλον, αλλά και η ανάληψη κατάλληλων πρωτοβουλιών εκ μέρους των επιχειρήσεων κατασκευής και εμπορίας φ/β συστημάτων και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ώστε να τονωθεί ουσιαστικά η ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας στη χώρα.

Περισσότερες πληροφορίες:

Αχιλλέας Πληθάρας, Υπεύθυνος Εκστρατειών Πολιτικής, WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893, κιν: 697 4029295, a.plitharas@wwf.gr

Σημειώσεις προς συντάκτες

·Το WWF Ελλάς είχε επισημάνει μια μέρα μετά την έκδοση, στις 15 Σεπτεμβρίου 2010, της Υπουργικής Απόφασης για το μίγμα των ΑΠΕ έως το 2020 ότι θα έπρεπε να δοθεί έμφαση στην εγκατάσταση φ/β στις στέγες ακόμα και αν αυτό σήμαινε αλλαγή της Υ.Α.

·Με την αλλαγή της Υ.Α. και την απελευθέρωση των φ/β στις στέγες ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα του WWF Ελλάς που υποστήριζε εξαρχής πως θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη φ/β στις στέγες για λόγους α) οικονομίας κλίμακας, β) δικαιοσύνης στην κατανομή των βαρών και των ωφελειών, γ) αύξηση των θέσεων απασχόλησης, δ) μείωση των αλλαγών στις χρήσεις γης, και ε) εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα ΑΠΕ και στην λογική της εξοικονόμησης

·Δείτε την παλιότερη ανακοίνωση του WWF Ελλάς για την Υ.Α. που καθορίζει το μίγμα ΑΠΕ:
http://www.wwf.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=713:2010-09-16-11-08-49&catid=70:2008-09-16-12-10-46&Itemid=90

Πηγή:http://kontiloforos.blogspot.com/2010/10/blog-post_4637.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου