Κυριακή, 3 Οκτωβρίου 2010

Ομόλογα χρυσάφι για επενδυτές

Εν μέσω κρίσης και με τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων στα ύψη, οι αγοραστές βρήκαν μία χρυσή ευκαιρία να κερδίσουν, καθώς οι αποδόσεις των μικρής διάρκειας στο 3,9% και η ανακοπή των πωλήσεων προσφέρουν χρυσή ευκαιρία.

Σύμφωνα με τους δείκτες για το τρίτο τρίμηνο του 2010, που καταρτίζει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg... αναφέρεται ότι όσοι επένδυσαν σε ελληνικά ομόλογα το τελευταίο τρίμηνο είχαν μία συνολική απόδοση 3,9% που ήταν η υψηλότερη στην Ευρώπη.

Το αποτέλεσμα αυτό προέκυψε καθώς σταμάτησαν οι πωλήσεις των ομολόγων, ενώ παράλληλα το επιτόκιο τους είναι πολύ υψηλό σε σχέση με το επιτόκιο των αντίστοιχων γερμανικών.

Το γεγονός ήταν γνωστό -άλλωστε αποτέλεσε πονοκέφαλο για το οικονομικό επιτελείο και προκάλεσε την έξοδο από τον δανεισμό της αγοράς, καθώς το επιτόκιο που έπρεπε να πληρώσει στους κατέχοντες το Δημόσιο, ήταν τεράστιο- ωστόσο αυτό που άλλαξε τα δεδομένα είναι ότι ανακόπηκαν οι πωλήσεις και δημιουργήθηκε κύμα εμπιστοσύνης από τους επενδυτές ότι θα εισπράξουν τις αποδόσεις που προσφέρονται.

Σε αυτό συνέβαλε η χρηματοδότηση από Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ. και η προτροπές από τον οργανισμό ότι η φερεγγυότητα της Ελλάδας δεν πρόκειται να καταρρεύσει.

Παράλληλα, η ανακοπή των μαζικών πωλήσεων προκάλεσε και την πτώση των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS), κάνοντας την αγορά ελληνικών ομολόγων ελκυστική.

Mεγάλες διεθνείς τράπεζες - όπως η HSBS, η Societe Generale και η Goldman Sachs - συνιστούν στους πελάτες τους να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.

Η HSBC και η Goldman Sachs συνιστούν την αγορά 30ετών ομολόγων, ενώ η Societe Generale συνιστά την αγορά τριετών ομολόγων, θεωρώντας ότι το ράλι των τιμών στα διετή ομόλογα θα επεκταθεί και σε μεγαλύτερες διάρκειες. Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, με ενεργητικό 450 δις δολάρια, αγόρασε επίσης πρόσφατα ομόλογα του Δημοσίου.

"Η πώληση (σ.σ.: των ελληνικών ομολόγων) έχει σταματήσει και με τα επιτόκια στα υψηλά επίπεδα που βρίσκονται, είναι ότι χρειάζεται για να προκύψει μία καλή απόδοση", λέει ο Padhraic Garvey, επικεφαλής της στρατηγικής για το χρέος των αναπτυγμένων αγορών στην τράπεζα ING στο Άμστερνταμ.

Ο υπεύθυνος στρατηγικής επιτοκίων στην τράπεζα BNP Paribas στο Λονδίνο κ. Ιωάννης Σώκος σημειώνει: "Αν η Ελλάδα επιτύχει το στόχο για τη μείωση του ελλείμματος το 2011, αυτό μπορεί να σημαίνει μία ομαλή επιστροφή της στις αγορές για χρηματοδότηση".

Πηγή:http://kontiloforos.blogspot.com/2010/10/blog-post_6526.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου