Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2010

Στα 23 δισ. ευρώ διευρύνθηκε η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού στο εννεάμηνο

Στα 23,019 δισ. ευρώ ανήλθε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στο εννεάμηνο Ιανουάριος - Σεπτέμβριος 2009, έναντι στόχου 12,691 δισ. ευρώ που προβλέπει το Αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού, που έδωσε στη δημοσιότητα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 35,214 δισ. ευρώ, έναντι ετήσιας πρόβλεψης 59,287 δισ. ευρώ.

Δηλαδή, κάλυψαν το 59,4% του ετήσιου στόχου, ενώ υστερούν κατά 6,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο του προγράμματος για το εννεάμηνο.

Οι δαπάνες ανήλθαν στα 51,822 δισ. ευρώ, έναντι ετήσιου στόχου 66,878 δισ. ευρώ, καλύπτοντας το 77,5% του ετήσιου προβλεπόμενου στόχου, ενώ υπερβαίνουν κατά 1,8 δισ. ευρώ το στόχο του εννεαμήνου.

Ειδικότερα, οι πρωτογενείς δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 41,029 δισ. ευρώ, έναντι ετήσιου στόχου 54,778 δισ. ευρώ (στο 74,9% του ετήσιου στόχου).

Οι δαπάνες για τόκους ανήλθαν σε 10,793 δισ. ευρώ, έναντι ετήσιου στόχου 12,1 δισ. ευρώ, καλύπτοντας το 89,2% του στόχου αυτού.

Αξιοσημείωτα είναι τα στοιχεία σχετικά με την πορεία των επιμέρους κατηγοριών εσόδων του προϋπολογισμού.

Οι άμεσοι φόροι που εισπράχθηκαν στο εννεάμηνο καλύπτουν μόνο το 59,8% του ετήσιου στόχου.

Ειδικότερα, οι φόροι στην περιουσία καλύπτουν μόλις το 23,1%. Στους έμμεσους φόρους οι εισπράξεις του εννεαμήνου καλύπτουν το 63,3% του ετήσιου στόχου με τον ΦΠΑ να κυμαίνεται στο 63,8% τους λοιπούς φόρους κατανάλωσης στο 44,7% και τους λοιπούς φόρους συναλλαγών στο 54,4%.

Δημοσιονομική τρομοκρατία καταγγέλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Την εκτίμηση ότι ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός θα χρησιμοποιηθεί εκ νέου από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να αθετηθούν προεκλογικές δεσμεύσεις και να εφαρμοστούν πολιτικές λιτότητας και φοροεπιδρομής εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στη σύσταση Ανεξάρτητης Επιτροπής για την καταγραφή των πραματικών δεδομένων της οικονομίας διαβάζει «νέα απογραφή».

Όπως δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Παν.Λαφαζάνης: «ο εκτροχιασμός του ελλείμματος στο πρώτο 9μηνο του 2009, πέρα από κάθε εκτίμηση και πρόβλεψη, ο οποίος συνεχίζεται και με τη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επιτείνει το μείζον διαχρονικό θέμα της αναξιοπιστίας στη δημοσιονομική διαχείριση της χώρας. Η πλήρης αυτή αναξιοπιστία, αλλά και αδιαφάνεια στη δημοσιονομική διαχείριση, η οποία διαχρονικά οφείλεται στην ανευθυνότητα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, επιβεβαιώνεται με τον πλέον τρανταχτό τρόπο από το γεγονός ότι η κυβέρνηση εξήγγειλε τη συγκρότηση Επιτροπής η οποία στην ουσία θα επιχειρήσει μια νέα απογραφή, την οποία κατήγγελλε ως μεθοδολογία το ΠΑΣΟΚ το 2004».

»Το πιο τραγικό, όμως, είναι ότι ο πρωτοφανής εκτροχιασμός του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2009, το οποίο, όπως όλα τα δεδομένα δείχνουν, δεν αξιοποιήθηκε για ουσιαστικούς αναπτυξιακούς και κοινωνικούς στόχους, θα χρησιμοποιηθεί εκ νέου από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την άσκηση δημοσιονομικής τρομοκρατίας, προκειμένου να αθετηθούν προεκλογικές δεσμεύσεις και να εφαρμοστούν πολιτικές λιτότητας και φοροεπιδρομής».

Πηγή:http://kontiloforos.blogspot.com/2010/10/23.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου