Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2010

Με την ανακοίνωση του Νόμπελ Οικονομίας ολοκληρώνονται οι βραβεύσεις για το 2010

Ολοκληρώνονται σήμερα τα βραβεία της Σουηδικής Βασιλικής Ακαδημίας, με την ανακοίνωση του Νομπέλ Οικονομίας.Αν φέτος το κερδίσουν Αμερικανοί, όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, θα είναι ένα είδος "αποζημίωσης" για τις ΗΠΑ, οι οποίες τη χρονιά αυτή είχαν μικρή συγκομιδή βραβείων. Όμως ο ανταγωνισμός είναι σκληρός, καθώς ο κατάλογος των υποψηφίων είναι ασυνήθιστα μεγάλος.

Το Νομπέλ Οικονομίας, που επισήμως ονομάζεται "βραβείο της Τράπεζας της Σουηδίας για τις οικονομικές επιστήμες στη μνήμη του Αλφρεντ Νομπέλ", είναι το μόνο που δεν προβλεπόταν στη διαθήκη του σουηδού φιλάνθρωπου. Η ανακοίνωση του νικητή αναμένεται στις 14:00 ώρα Ελλάδας.Το Νομπέλ Οικονομίας απονέμεται από το 1969, χρηματοδοτείται από την Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας, τον νικητή αποφασίζει επιτροπή, όπως και τα άλλα βραβεία, και συνοδεύεται από το ποσό του 1,1 εκατομμυρίου ευρώ.

Οι Αμερικανοί που φέτος τιμήθηκαν μόνο με το Νομπέλ Χημείας, έχοντας κερδίσει τα λιγότερα βραβεία από το 1991, θεωρούνται για μια ακόμα φορά φαβορί για το Νομπέλ Οικονομίας, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί. Το αμερικανικό δίδυμο Ρίτσαρντ Θέιλερ και Ρόμπερτ Σίλερ, θεωρητικοί των "οικονομικών της συμπεριφοράς", όπως επίσης και οι συμπατριώτες τους Μάρτιν Βάιτζμαν και Ουίλιαμ Νορντχάους, ειδικοί στις οικονομικές επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι πολύ πιθανό να τιμηθούν με το βραβείο. Ο Γιουτζίν Φάμα, "αιώνιο φαβορί" από το πανεπιστήμιο του Σικάγου, μπορεί να είδε το άστρο του να τρεμοπαίζει λόγω της κρίσης, όμως παραμένει ένα από τα σημαντικά ονόματα στην οικονομική θεωρία.

Αλλοι Αμερικανοί που είναι έτοιμοι να διαδεχθούν του συμπατριώτες τους είναι οι ειδικοί σε θέματα οικονομικής ανάπτυξης Πολ Ρόμερ, Ντέιλ Γιοργκσον και Ρόμπερτ Μπάρο, ο στατιστικολόγος Λαρς Χάνσεν και ο ειδικός σε θέματα εργασίας Κέβιν Μέρφι. Αν η επιτροπή θελήσει να...απομακρυνθεί από τις ΗΠΑ, ο Γάλλος Ζαν Τιρόλ, ο Αυστριακός Ερνστ Φεχρ, ακόμα και ο Ιταλός Αλμπέρτο Αλεζίνα και το δίδυμο Νομπουχίρο Κογιουάτι (Ιαπωνία) και Τζον Μουρ (Βρετανία) μπορεί να θεωρηθούν ισχυρά αουτσάιντερ.

Πηγή:http://kontiloforos.blogspot.com/2010/10/2010_7398.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου