Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2010

Οι αιτίες για το έλλειμα 15,5% του προϋπολογισμού του 2009

Κοντά στο 15,5% του ΑΕΠ διαμορφώνεται το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2009 προκαλώντας αλυσιδωτές επιπτώσεις στον προϋπολογισμό του 2010, ασκώντας πιέσεις για μέτρα στον προϋπολογισμό του 2011, ενώ σε συνδυασμό και με την προοπτική επιμήκυνσης των δανείων της τρόικας, θα οδηγήσει και σε νέο μνημόνιο.

Το τελικό ποσοστό του ελλείμματος του περασμένου έτους,... αλλά και των ετών 2006, 2007 και 2008, θα ανακοινωθούν την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, Eurostat μετά ένα εξάμηνο μετρήσεων και διαβουλεύσεων με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Ενδεικτικό του χάους των ελληνικών στατιστικών στοιχείων είναι ότι το έργο της καταγραφής του ελληνικού ελλείμματος δεν ολοκληρώθηκε αλλά θα χρειαστεί και η εκ νέου επίσκεψη στελεχών της Eurostat στο προσεχές διήμερο, για τον ακριβή προσδιορισμό ελλείμματος και χρέους.

Η αύξηση των ελλειμμάτων των ετών 2006-2009, προκύπτει για τρεις λόγους και συγκεκριμένα:

1. Τη διόγκωση των πλεονασμάτων των ασφαλιστικών ταμείων, ΟΤΑ και ΝΠΔΔ, (άσπρη τρύπα), το ύψος της οποίας αφαιρείται από το έλλειμμα και προκύπτει το έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης. Τα σχετικά μεγέθη είχαν διογκωθεί ώστε να εμφανίζεται χαμηλότερο έλλειμμα.

Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, Eurostat, θα ανακοινώσει την Πέμπτη το τελικό ποσοστό ελλείμματος μετά ένα εξάμηνο μετρήσεων και διαβουλεύσεων με την Ελληνική Στατιστική Αρχή.

2. Τα ελλείμματα των ΔΕΚΟ ΟΣΕ αστικές συγκοινωνίες, αμυντικές βιομηχανίες, που καλύπτονται είτε από άμεσες επιχορηγήσεις από τον προϋπολογισμό, αλλά κυρίως από παροχές κρατικών εγγυήσεων για τη σύναψη δανείων, τα οποία δεν γράφονται ούτε στον προϋπολογισμό ούτε στο δημόσιο χρέος, μέχρι να καταπέσουν οι εγγυήσεις.

3. Τα swaps με κρατικά ομόλογα που πραγματοποιήθηκαν το 2001 με την Goldman Sachs και η αξία τους δεν έχει καταγραφεί στο δημόσιο χρέος. Το υπουργείο οικονομικών υποστηρίζει ότι όλα έγιναν νομότυπα, με βάσει τους τότε ισχύοντες κανονισμούς, αλλά η Eurostat, έχει άλλη άποψη.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επιθυμούν αφενός η αναθεώρηση του ελλείμματος κυρίως του 2009, να μην είναι τεράστια, ώστε να μη δημιουργηθεί ισχυρή πίεση για περαιτέρω προσαρμογή και να μη χαλάσει το θετικό κλίμα που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται στους κόλπους των θεσμικών επενδυτών του εξωτερικού. Παράλληλα προσδοκούν ότι δεν θα υπάρξουν άλλοι "αστερίσκοι" και τα στοιχεία θα είναι πλέον οριστικά, και αξιόπιστα και όχι "greek statistics".

Πηγή:http://kontiloforos.blogspot.com/2010/10/155-2009.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου