Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2010

Η κριτική στο Facebook φέρνει το Diaspora

Προγραμματιστές έχουν ήδη πάρει την πρώτη γεύση τους από μια νέα κοινότητα που φιλοδοξεί να είναι μια εναλλακτική επιλογή απέναντι στο Facebook. Το diaspora αυτοχαρακτηρίζεται ως ένα προσωπικά ελεγχόμενο κοινωνικό δίκτυο που αναγνωρίζει την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Σχεδιάστηκε φέτος από τέσσερις Αμερικανούς φοιτητές την περίοδο κατά την οποία το Facebook βρέθηκε στο στόχαστρο για τις ρυθμίσεις τους περί απορρήτου. Το νέο πρόγραμμα έχει παρουσιάσει τον πρώτο του κωδικό στους προγραμματιστές και έχει δημοσιεύσει τα πρώτα του screenshots.

Πολλές από τις λειτουργίες του ιστοτόπου θα είναι εύκολες για όσους είναι ήδη εξοικειωμένοι με τα κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook, ενώ θα υπάρχουν δυνατότητες ανταλλαγής μηνυμάτων, φωτογραφιών και ενημερώσεων. Η ομάδα εργάζεται σήμερα για την ενσωμάτωση του χώρου με το Facebook ώστε να καταστεί πιο εύκολο για τους χρήστες να αναλάβουν τον έλεγχο και να μεταφέρουν τα προσωπικά τους δεδομένα.

Πηγή:http://tvxs.gr

Στόχος τους είναι η σελίδα να ξεκινήσει τη λειτουργία της τον Οκτώβριο. Η ιδέα του diaspora ήρθε στους εμπνευστές της σε μια περίοδο έντονης κριτικής για το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο, το Facebook. «Θέλουμε οι χρήστες να έχουν τον έλεγχο για όσα μοιράζονται» δηλώνει ο Max Salzberg, ένας από τους ιδρυτές του diaspora.

Η ομάδα στράφηκε προς την εταιρεία Kickstarter προς αναζήτηση κεφαλαίων για την κατασκευή του δικτύου. Τελικά συγκέντρωσαν 200.642 δολάρια από σχεδόν 6.500 άτομα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ιδρυτής του Facebook, Mark Zuckerberg, έκανε κι αυτός προσφορά.

Σύμφωνα με τους ιδρυτές του, η ιστοσελίδα δεν θα είναι εντελώς «άκακη» ή εντελώς αλλά πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα σχετικά με τη θέση των χρηστών αναφορικά με τον έλεγχο.

Ωστόσο, οι ιοί δεν θα είναι η μόνη πρόκληση που θα αντιμετωπίζει το δίκτυο, τόνισε ο αναλυτής της εταιρείας ερευνών Forrester, Nate Elliott. «Φαίνεται ότι είναι αντιγραφή του Facebook με διαφορετική αρχιτεκτονική» είπε στο BBC. «Αν η μόνη διαφοροποίηση είναι η προστασία της ιδιωτικής ζωής, δεν πιστεύω ότι οι χρήστες θα δεχτούν να εγκαταλείψουν το Facebook».

Πηγή:http://kontiloforos.blogspot.com/2010/09/facebook-diaspora.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου