Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2010

Δικαστήριο καταδίκασε έναν πρωτοπόρο blogger σε περισσότερο από 19 χρόνια κάθειρξη

Ιρανικό δικαστήριο καταδίκασε έναν πρωτοπόρο ιρανό blogger σε περισσότερο από 19 χρόνια κάθειρξη, δήλωσε χθες στο Ρόιτερ ένας ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο ιρανο-καναδός Χοσέιν Ντεραχσάν, γνωστός με το παρατσούκλι "Blogfather" που πιστώνεται με την έναρξη μιας επανάστασης στα blog στο Ιράν, κρατείται στη φυλακή στο ισλαμικό κράτος από το 2008 για πιθανολογούμενη κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ, όπως ανέφεραν τα μμε.

"Μας εξέπληξε το ότι ο Ντεραχσάν, καταδικάστηκε σε περισσότερα από 19 χρόνια στη φυλακή για συνεργασία με εχθρικές χώρες, προπαγάνδα και προσβολή θρησκευτικών προσωπικοτήτων", δήλωσαν στο Ρόιτερ ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars επικαλέστηκε "ενημερωμένη δικαστική πηγή" που δήλωσε ότι η ποινή που επιβλήθηκε στον Ντεραχσάν δεν είναι οριστική και θα μπορούσε να ασκήσει έφεση. Δικαστικοί αξιωματούχοι πάντως δεν ήταν διαθέσιμοι για σχολιασμό.

Ο Ντεραχσάν ήταν δημοσιογράφος στην Τεχεράνη πριν μετακομίσει στο Τορόντο το 2000. Έγινε γνωστός με την έκδοση οδηγιών για το πως να χρησιμοποιείται το λογισμικό για το blogging για να ανοίγονται blogs στην γλώσσα Farsi, πυροδοτώντας έκρηξη του blogging στην ιρανική γλώσσα.

O Ντεραχσάν ο οποίος επέκρινε την κυβέρνηση της Τεχεράνης στο παρελθόν, επισκέφθηκε το Ισραήλ το 2006. Το Ιράν δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ και στους Ιρανούς έχει απαγορευτεί να ταξιδεύουν εκεί.

Ιστοσελίδες της αντιπολίτευσης ανέφεραν επίσης σήμερα ότι ο εξέχων δημοσιογράφος Ισα Σαχαρκιζ καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση για "εξύβριση του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και προπαγάνδα κατά του Ισλαμικού συστήματος".

Το Fars μετέδωσε ότι ο Σαχαρκιζ θα μπορούσε να κάνει έφεση.

Πηγή:http://kontiloforos.blogspot.com/2010/09/blogger-19.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου