Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2010

Δοκιμάζουν το σπρέι της κοινωνικοποίησης

Η ορμόνη που συμβάλει στη δημιουργία και εδραίωση της αγάπης μεταξύ μητέρας και παιδιού, η ωκυτοκίνη, φαίνεται να βοηθά ντροπαλούς και εσωστρεφείς ανθρώπους να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους και να έχουν πιο άνετες και ζεστές κοινωνικές σχέσεις. Μάλιστα την παρασκεύασαν σε μορφή σπρέι.

Η συγκεκριμένη ουσία είναι γνωστό ότι αυξάνει την... ικανότητα των ανθρώπων να αισθάνονται καλύτερα με τον διπλανό τους και να αναπτύσσουν συναισθηματικό δεσμό μαζί του.

Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που η ωκυτοκίνη διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις σχέσεις μεταξύ των γονιών και περισσότερο της μητέρας και των παιδιών.

Οι ερευνητές του Κέντρου Σίβερ για την Έρευνα και Θεραπεία του Αυτισμού, καθώς επιστήμονες του πανεπιστημίου Κολούμπια στις ΗΠΑ, αναφέρουν ότι όπως έδειξαν τα σχετικά πειράματά τους, το σπρέι ωκυτοκίνης μπορεί να βελτιώσει τις κοινωνικές δεξιότητες των ντροπαλών, ενώ έχει μηδαμινή επίδραση σε όσους είναι από τη φύση τους εξωστρεφείς και γεμάτοι αυτοπεποίθηση.

Η ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει ειδικότερα τα άτομα με αυτισμό, που κλείνονται στον εαυτό τους αδυνατώντας να επικοινωνήσουν με τους γύρω τους, αλλά και πιο γενικά όσους δυσκολεύονται να αναπτύξουν μια ομαλή κοινωνική ζωή.

Οι ερευνητές χορήγησαν σε 27 υγιείς ενήλικους εθελοντές μέσω ρινικού σπρέι είτε την ορμόνη είτε εικονικό φάρμακο (πλασέμπο) και τους ζήτησαν να εκτελέσουν διάφορα τεστ για να μετρηθεί ο βαθμός της ενσυναίσθησή τους, δηλαδή της ικανότητας να αντιλαμβάνονται τις σκέψεις και τα συναισθήματα των άλλων και να επικοινωνούν με ζεστασιά μαζί τους.

Παράλληλα, έγιναν μετρήσεις για το βαθμό κοινωνικών δεξιοτήτων των εθελοντών πριν και μετά την χορήγηση του σπρέι.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η ωκυτοκίνη πράγματι βελτίωσε τις ικανότητες των εθελοντών, αλλά μόνο όσους ήταν ντροπαλοί και όχι εκείνους που ήταν ήδη άνετοι στις κοινωνικές συναναστροφές.

Η χορήγηση του σπρέι έκανε τους πιο εσωστρεφείς να φτάσουν στο ίδιο επίπεδο συναισθηματικής επαφής και εκδηλωτικότητας με τους πιο εξωστρεφείς.

Η ερευνήτρια, Τζένιφερ Μπαρτζ, από την Ιατρική Σχολή του Όρους Σινά, τόνισε ότι η νέα μελέτη καταρρίπτει την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι η ωκυτοκίνη βοηθά όλους τους ανθρώπους να έχουν περισσότερα συναισθήματα και κατανόηση για τους άλλους, αλλά αυτό συμβαίνει μόνο σε όσους είναι κοινωνικά λιγότερο ικανοί.

Όπως είπε, αν και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, φαίνεται ήδη η δυνατότητα της συγκεκριμένης ουσίας να θεραπεύσει την απουσία κοινωνικότητας ορισμένων ατόμων, ακόμη και αυτιστικών.

Η μελέτη παρουσιάζεται στο Psychological Science.

Πηγή:http://kontiloforos.blogspot.com/2010/09/blog-post_8088.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου