Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2010

Η επιστροφή του Φινλανδού αυτοκράτορα

“Η Nokia επέστρεψε” (Nokia is back). Με τη φράση αυτή ξεκίνησαν οι ομιλίες και οι παρουσιάσεις στο φετινό Nokia World που πραγματοποιήθηκε 14 και 15 Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο. Οι Φινλανδοί γνωρίζουν ότι έχουν μείνει πολύ πίσω στα smartphones και το N8 δεν είναι αρκετό για να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό που εντείνεται διαρκώς όχι μόνο λόγω Apple όσο και των πολυάριθμων Android συσκευών που ανακοινώνονται διαρκώς.Στο Λονδίνο έκανε και την πρώτη του εμφάνιση ο νέος διευθύνων σύμβουλος, ο Στέφεν Όλοπ, ο οποίος είναι Καναδός και όχι Αμερικανός όπως γράφτηκε.

Μόνο που ο κ. Έλοπ απλώς έκλεισε τις εργασίες του Nokia World, καθώς δεν έχει κλείσει ούτε εβδομάδα από την ανακοίνωση της πρόσληψης του. Επίσης, απών ήταν και ο Άνσι Βανιόκι, μέχρι πρότινος επικεφαλής του τομέα των smartphones, ο οποίος παραιτήθηκε μετά την επιλογή του κ. Έλοπ. Άλλωστε, ήταν ένας από τους βασικούς υποψηφίους για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Τι έδειξαν οι Φινλανδοί; Τρία νέα smartphones (E7, C7 και C6) που απευθύνονται στα μεσαία και ανώτερα στρώματα της αγοράς και θα επιδιώξουν να συμπληρώσουν το Ν8 που προορίζεται κυρίως για multimedia χρήση.

H πιο ενδιαφέρουσα πρόταση μάλλον είναι το Ε7, το οποίο απευθύνεται σε όσους το κινητό είναι κατά κύριο λόγο επαγγελματικό εργαλείο. Η οθόνη είναι στις 4 ίντσες, ενώ υπάρχει και συρόμενο πληκτρολόγιο. Το C7 κινείται περισσότερο στο χώρο της κοινωνικής δικτύωσης και είναι σαφώς φθηνότερο (335 ευρώ έναντι 495 ευρώ για το Ε7 χωρίς φόρους και επιδοτήσεις) με την οθόνη στις 3,5 ίντσες. Τέλος, το C6, επίσης, δίνει έμφαση στο social networking, έχει συρόμενο πληκτρολόγιο με το κόστος να είναι κάτω από τα 300 ευρώ.

Το ερώτημα είναι αυτά τα smartphones θα αποδειχθούν αρκετά. Το πρόβλημα μάλλον δεν είναι κατά πόσον το hardware είναι καλό, αλλά τι γίνεται με το λογισμικό. Άλλωστε, εκεί παίζεται πλέον το παιχνίδι. Οι νέες συσκευές της Nokia έχουν την τελευταία έκδοση του Symbian OS, γνωστή ως Symbian 3, όμως, θα πρέπει να πείσει τους χρήστες να το προτιμήσουν σε σχέση με το Android και το iOS. Το Ovi Store αναπτύσσεται μεν, αλλά δεν έχει δείξει τη δυναμική των άλλων apps store και μάλλον εκεί πρέπει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση ο φινλανδικός κολοσσός, ο οποίος παραμένει η μεγαλύτερη εταιρεία κινητών τηλεφώνων με βάση τα πωληθέντα τεμάχια.

Πηγή:http://kontiloforos.blogspot.com/2010/09/blog-post_8117.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου