Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2010

Θολό τοπίο για συμβασιούχουςΤα δικαστήρια πρώτου βαθμού τους δικαιώνουν μέχρι την επόμενη, αντικρουόμενη απόφαση

Tης Φωτεινης Kαλλιρη (στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)
Αντικρουόμενες δικαστικές αποφάσεις, τους τελευταίους μήνες, επιτείνουν τη σύγχυση για το μέλλον χιλιάδων συμβασιούχων που προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη, προσδοκώντας την επαναπρόσληψή τους σε υπηρεσίες του Δημοσίου. Σχεδόν παγίως τα δικαστήρια πρώτου βαθμού δικαιώνουν συμβασιούχους, με χαρακτηριστι-κότερη την απόφαση την προηγούμενη εβδομάδα για τους απασχολουμένους με συμβάσεις stage, τους οποίους το δικαστήριο δεν αναγνωρίζει ως μαθητευόμενους.
«Δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί ότι η μακρόχρονη απασχόληση των εργαζομένων αυτών είχε σκοπό την επαγγελματική τους κατάρτιση», έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο, υποδεικνύοντας στο υπουργείο Εργασίας να αποδεχθεί τις υπηρεσίες των προσφευγόντων.
Mε άλλη απόφασή του το Πρωτοδικείο δικαίωσε συμβασιούχο ορισμένου χρόνου του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Διαχείρισης, με το σκεπτικό ότι οι διαδοχικές συμβάσεις που συνήψε η εργαζόμενη από τη θέση της θυρωρού υποκρύπτουν πάγιες ανάγκες. Προσλαμβάνονται, λοιπόν, οι συμβασιούχοι μέχρι νεωτέρας... γιατί κατά τη συζήτηση των υποθέσεών τους στην ανώτατη βαθμίδα της Δικαιοσύνης, οι πρωτόδικες αποφάσεις ανατρέπονται.

Η Bαβέλ γύρω από τους συμβασιούχους «υψώνεται» τα τελευταία χρόνια από τα ανώτατα δικαστήρια, με την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου να ανατρέπει το 2007 άλλη ευνοϊκή απόφαση της ίδιας, που είχε εκδοθεί πριν από 18 μήνες. Οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου είναι συνήθως δυσμενείς για τους συμβασιούχους.

Οι δικαστές, παρά την ετυμηγορία του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, που δίνει τη δυνατότητα στα δικαστήρια να αξιολογούν κατά περίπτωση τη σχέση εργασίας, αποφαίνονται ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο υπερπροστατευτικός για τους συμβασιούχους νόμος 2112/20.

Την ερχόμενη Πέμπτη, κρίνεται εκ νέου η τύχη χιλιάδων συμβασιούχων από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, η οποία θα ασχοληθεί για τρίτη φορά με το ζήτημα των συμβασιούχων.

Aρνητική είναι η εισήγηση, σύμφωνα με πληροφορίες, του αρεοπαγίτη κ. Αν. Δουλγεράκη, ο οποίος τάσσεται κατά της μονιμοποίησης περίπου 2.000 συμβασιούχων καθαριστριών του ΟΠΑΠ, ευθυγραμμιζόμενος με τις τελευταίες αποφάσεις της Ολομέλειας το 2007 που απέκλειαν τη δικαστική δικαίωση εργαζομένων με συμβάσεις.

Κυρίαρχο επιχείρημα

To κυρίαρχο επιχείρημα που θα αναπτυχθεί από τον κ. Δουλγεράκη στηρίζεται στην τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος, που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, όπως και τη μονιμοποίηση των απασχολουμένων με σύμβαση έργου. Κατά ορισμένους νομικούς, ωστόσο, η εισήγηση δεν λαμβάνει υπόψη της το γεγονός ότι οι συμβασιούχοι του ΟΠΑΠ εργάστηκαν στον Οργανισμό πριν από την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001 (απασχολούνταν από το 1991 έως και το 1998).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου