Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2010

Νέοι μικροεπεξεργαστές για «έξυπνες» τηλεοράσεις και αυτοκίνητα

Η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρία παραγωγής ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών κυκλωμάτων, η αμερικανική Intel, παρουσίασε μια νέα γκάμα χαμηλού κόστους μικρο-επεξεργαστών Atom για "έξυπνες" τηλεοράσεις και αυτοκίνητα διασυνδεμένα στο Ίντερνετ. Παράλληλα, αποκάλυψε ένα νέο "τσιπάκι" του τύπου "δύο σε ένα" (chipset), με το οποίο φιλοδοξεί να φέρει τα πάνω-κάτω στην αγορά υπολογιστών.

Το νέο προϊόν, με την κωδική ονομασία "Sandy Bridge", είναι η πρώτη αρχιτεκτονική της εταιρίας που συγχωνεύει σε ένα και μοναδικό "τσιπ" πυριτίου έναν κεντρικό μικρο-επεξεργαστή (την "καρδιά" κάθε Η/Υ) και τον επεξεργαστή της κάρτας γραφικών. Οι φθηνοί επεξεργαστές Atom της Intel κυριαρχούν σε ορισμένες φορητές συσκευές, ιδίως στους μικρούς φορητούς υπολογιστές (netbooks).

Όμως η εταιρία "καλοβλέπει" τη συνεχώς διευρυνόμενη αγορά των "έξυπνων" κινητών (smartphones), των υπολογιστών-ταμπλετών (tablets), αλλά επίσης των υπολογιστών που τοποθετούνται στα "έξυπνα" αυτοκίνητα και τις μοτοσικλέτες για πλοήγηση και ψυχαγωγία, καθώς και στις τηλεοράσεις, επιτρέποντάς τους να συνδέονται με το διαδίκτυο. Οι δύο νέες σειρές επεξεργαστών Ε600 και CE4200 προορίζονται για αυτοκίνητα-μοτοσικλέτες και για τηλεοράσεις αντίστοιχα.

Η Intel επιθυμεί να επεκτείνει περαιτέρω την παρουσία των "τσιπ" της σε κάθε "έξυπνη" συσκευή, όπως σηματοδότες οδικής κυκλοφορίας, κάμερες ασφαλείας, οικιακές συσκευές ("έξυπνα" πλυντήρια και κουζίνες) κ.α. Η εταιρία όμως αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό από τις Nvidia, Marvell, Qualcomm κ.α. Όσον αφορά το πολλά υποσχόμενο νέο "δίδυμο τσιπ" Sandy Bridge ("Αμμώδης Γέφυρα"), μεταξύ άλλων, πρόκειται να μειώσει αισθητά τον χρόνο παραγωγής εικόνων σε ένα μελλοντικό υπολογιστή, καθώς θα εξαλειφθούν οι "συγκρούσεις" και τα "μποτιλιαρίσματα" ανάμεσα στον επεξεργαστή γραφικών και στην μνήμη.

Επίσης θα βελτιωθεί η διάρκεια της μπαταρίας και θα μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας του Η/Υ. Η Intel ευελπιστεί ότι η νέα τεχνολογία της, που θα βγει στην αγορά τ0 2011, θα κερδίσει τις "καρδιές" τόσο των κατασκευαστών υπολογιστών όσο και των χρηστών-καταναλωτών. "Το Sandy Bridge θα φέρει ξανά επανάσταση στα PCs", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Πολ Οτελίνι. "Σε ένα και μόνο τσιπ έχουμε βάλει όλες τις κρίσιμες ικανότητες ενός υπολογιστή", πρόσθεσε.

Το νέο τσιπ "δύο σε ένα" θα φέρει πονοκέφαλο στους κατασκευαστές εξειδικευμένων επεξεργαστών καρτών γραφικών (graphics) όπως η Nvidia, η οποία πάντως φρόντισε να δηλώσει ήδη ότι δεν ανησυχεί από το "γάντι" που της πετάει η Intel, αν και οι αναλυτές δεν είναι τόσο σίγουροι κατά πόσο είναι όντως δικαιολογημένη η προκαταβολική αυτοπεποίθησή της. Το μέλλον θα δείξει!

Πηγή:http://kontiloforos.blogspot.com/2010/09/blog-post_3879.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου