Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2010

Νέος γύρος ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις

Ευελιξία στις αμοιβές, μέσω της υπερίσχυσης των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών σε γεωγραφική περιοχή ή σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε διαρθρωτική κρίση και σε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, είναι το μέτρο που προωθεί το υπουργείο Εργασίας στο δεύτερο γύρο ανατροπών στα εργασιακά κατ' εντολήν της «τρόικας».

Ωστόσο, με το προωθούμενο μέτρο -το οποίο περιλαμβάνεται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο- διαφωνεί η ΓΣΕΕ.

Σε χτεσινές δηλώσεις της στο ραδιοφωνικό σταθμό «Ράδιο 9», η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, επισήμανε ότι στο μνημόνιο και στο νόμο που πέρασε στη Βουλή δίνεται η δυνατότητα μιας μεγαλύτερης ευελιξίας στη διαμόρφωση των συλλογικών ρυθμίσεων, όταν μία γεωγραφική περιοχή ή μία επιχείρηση βρίσκεται σε διαρθρωτική κρίση και σε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης. Αρα, δίνεται η δυνατότητα μιας μεγαλύτερης ευελιξίας, έτσι ώστε να μπορούν να διατηρηθούν θέσεις εργασίας.

Διευθέτηση

Η κ. Κατσέλη πρόσθεσε ότι «για να είμαστε, όμως, πολύ ξεκάθαροι, εάν μία επιχείρηση είναι έτοιμη να κλείσει και αυτήν τη στιγμή χρειάζεται να κάνει μια διευθέτηση για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχει, είναι κάτι το οποίο προσωπικά και ως κυβέρνηση το βλέπουμε θετικά». Η υπουργός κατέληξε λέγοντας ότι «γίνεται μία προσεκτική ρύθμιση, σε συνεργασία με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, έτσι ώστε πραγματικά και να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και να υπάρξει μια μεγαλύτερη ευελιξία σε αυτές τις περιπτώσεις».

Απαράδεκτη η διάταξη

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει για κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, σημείωσε ότι «στο επικαιροποιημένο μνημόνιο συμπεριλαμβάνεται μία διάταξη, με την οποία λέγεται ότι υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις των κλαδικών. Την εφαρμογή αυτής της διάταξης την κρίνουμε ως επιεικώς απαράδεκτη. Αφενός μεν γιατί προσκρούει στο Σύνταγμα και στους νόμους της χώρας. Προσκρούει, επίσης, σε ρυθμίσεις υπερνομοθετικής ισχύος, δηλαδή διεθνείς συμβάσεις εργασίας που έχει κυρώσει η χώρα μας, αλλά ακόμη και στη λογική υγιούς ανταγωνισμού. Σε μια δομή απασχόλησης, όπως αυτή που έχει η Ελλάδα, αν επιχειρηθεί κάτι τέτοιο, θα χρησιμοποιηθεί με βάση το κόστος εργασίας, για να παίξουν ένα παιχνίδι στον ανταγωνισμό οι εργοδότες».

«Να μην εφαρμοστεί»

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ υποστήριξε επίσης ότι «στη συνάντηση που είχαμε με την κ. Κατσέλη συμφώνησε με όλη την επιχειρηματολογία μας. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι αυτή η διάταξη που προβλέπεται στο μνημόνιο δεν πρέπει επ' ουδενί να εφαρμοστεί». Σύμφωνα με τον κ. Παναγόπουλο, «όταν μια επιχείρηση βρίσκεται στα πρόθυρα του να κλείσει, γίνονται διαπραγματεύσεις και στις διαπραγματεύσεις όλα τα μέτρα και τα εργαλεία, προκειμένου να διασωθούν και η επιχείρηση και η απασχόληση, τότε πρέπει να λαμβάνονται. Δεν είναι, όμως, οι συμβάσεις που λύνουν το ζήτημα».

Πηγή:http://kontiloforos.blogspot.com/2010/09/blog-post_6085.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου