Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2010

Με λουκέτο απειλείται μία στις πέντε μικρές επιχειρήσεις

Στο «χείλος του γκρεμού» βρίσκονται πάνω από 170.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ενώ η ρευστότητα έχει αναχθεί πλέον σε υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της αγοράς. Τα «κόκκινα» δάνεια έχουν ξεπεράσει τα 22 δισ. ευρώ, με προοπτική να φθάσουν τα 28 δισ. έως το τέλος του 2010, ενώ τα «φέσια» -ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες. συναλλαγματικές- έφτασαν τον Αύγουστο τα 1,3 δισ.

Η κίνηση στην αγορά εξακολουθεί να είναι «παγωμένη»,... με τις πωλήσεις να είναι ακόμη και μέχρι 30% χαμηλότερες σε σχέση με πέρσι. Και μόνο στην ΤΕΙΡΕΣΙΑ ΑΕ φαίνεται «να υπάρχει πολλή δουλειά», καθώς το οκτάμηνο Ιανουαρίου- Αυγούστου είχαν προστεθεί στις «μαύρες λίστες» του περίπου 215.000 νέα? μέλη.

Σοκ προκάλεσαν στην αγορά τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ, σύμφωνα την οποία πάνω από 1 στις 5 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (το 21%) θεωρούν πολύ πιθανό να βάλουν λουκέτο το επόμενο διάστημα και πάντως πριν από το τέλος του 2011. Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε πάνω από 170.000 επιχειρήσεις, ενώ άλλες σχεδόν 200.000, το 23,5% του συνόλου, αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στο να συνεχίσουν την επιχειρηματική δραστηριότητά τους.

Τα μηνύματα από την αγορά δείχνουν μάλλον να επιβεβαιώνουν σε μεγάλο βαθμό τα ευρήματα της έρευνας. Πιο συγκεκριμένα:

Πάνω από 7.000 επιχειρήσεις είχαν διαγραφεί από τα μητρώα των τριών Επιμελητηρίων της Αθήνας μέχρι το καλοκαίρι.

Η κατάσταση είναι πιο δραματική στο χώρο της βιοτεχνίας, καθώς- σύμφωνα με τα στοιχεία του ΒΕΑ- το οκτάμηνο οι διαγραφές ξεπέρασαν τις 2.000 και ήταν διπλάσιες από τις νέες εγγραφές στα μητρώα του.Από τον επιχειρηματικό χάρτη της Θεσσαλονίκης «έσβησαν» το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου πάνω από 1.200 επιχειρήσεις - μέλη του Εμποροβιομηχανικού και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, οι οποίες μάλιστα ήταν κατά 200 περισσότερες από τις νέες επιχειρήσεις που γράφηκαν στα μητρώα τους.

Στη Θράκη τα λουκέτα, με βάση τα στοιχεία των Επιμελητηρίων, το ίδιο διάστημα ξεπέρασαν τα 700.Ενδεικτικά να αναφέρουμε ακόμη ότι το α’ εξάμηνο στα Δωδεκάνησα έκλεισαν γύρω στις 670 επιχειρήσεις, στην Αχαΐα πάνω από 450 κ.λπ.

Επιπλέον, από έρευνα που πραγματοποίησε η ΕΣΕΕ σε κεντρικούς δρόμους μεγάλων πόλεων της χώρας, προκύπτει ότι κατά κανόνα πάνω από το 10% των εμπορικών χώρων σε αυτούς είναι ξενοίκιαστοι και έχουν «κατεβασμένα τα ρολά». Στο κέντρο της Αθήνας κλειστά είναι το 17,2% των καταστημάτων, με το αντίστοιχο ποσοστό στη Σταδίου να φθάνει το 25% και στην Πανεπιστημίου το 20%. Ακόμη και στην Ερμού, κλειστό είναι το 15% των καταστημάτων.
Στο σύνολο των δρόμων που ερευνήθηκαν στο Λεκανοπέδιο κλειστό ήταν το 14,8% των καταστημάτων, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στις άλλες πόλεις ήταν:

Θεσσαλονίκη 10,1%, Λάρισα 11,5%, Ηράκλειο 12,3%, Καβάλα 10,4%, Κοζάνη 18%, Βέροια 8,9%, Έδεσσα 15,6%. «Οι επιχειρήσεις ασφυκτιούν και αυτό πρέπει να απασχολήσει όλους τους αρμόδιους φορείς», τονίζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης. Το ζήτημα της ρευστότητας, κατά τον κ. Κορκίδη, είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική αγορά και ιδιαίτερα το εμπόριο, το οποίο θεωρείται επισφαλής κλάδος και οι τράπεζες έχουν «κλείσει» εντελώς όλες τις ροές πόρων προς τις επιχειρήσεις του κλάδου. «Επιπλέον, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, πάνω από 300.000 δανειολήπτες εκπέμπουν SOS, αδυνατώντας να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους».

Δάνεια

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΕΕ, που περιλαμβάνονται σε υπόμνημά της προς την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, πάνω από το 1/5 των οφειλών σε πιστωτικές κάρτες βρίσκονται σε καθυστέρηση, ενώ τα επιχειρηματικά δάνεια είναι αυτά που εξυπηρετούνται καλύτερα. Πιο συγκεκριμένα, τα ποσοστά των καθυστερημένων οφειλών είναι τα εξής:

* Στις πιστωτικές κάρτες στο 22%.
* Στα καταναλωτικά δάνεια στο 17%.
* Στα στεγαστικά δάνεια στο 10%.
* Στα επιχειρηματικά δάνεια στο 7%.

Οι μεγάλες διαστάσεις που έχει πάρει το πρόβλημα των καθυστερήσεων -4 στα 10 δάνεια παραμένουν απλήρωτα για πάνω από 3 μήνες- προφανώς έχει κάνει πιο δεκτικές τις τράπεζες στις αιτήσεις ρύθμισης των οφειλών. Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ, έχουν ήδη υποβληθεί πάνω από 100.000 σχετικές αιτήσεις, από τις οποίες εγκρίθηκε ένα ποσοστό που ξεπερνά το 80%. Από την άλλη, όμως, οι κρουνοί χρηματοδότησης έχουν σχεδόν στερέψει, με το πρόβλημα να εμφανίζεται ιδιαίτερα οξύ στο χώρο των επιχειρήσεων, όπου οι 8 στις 10 νέες αιτήσεις δανειοδότησης απορρίπτονται.

Από την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ προκύπτει ότι 8 στις 19 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις είδαν το ρευστότητά τους να μειώνεται το πρώτο εξάμηνο του 2010, ενώ περίπου 7 στις 10 φοβούνται ότι το πρόβλημα θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο το β’ εξάμηνο του 2010. Όμως παρ' όλα τα προβλήματα ρευστότητας, οι περισσότεροι επιχειρηματίες απέφυγαν να πλησιάσουν το γκισέ των τραπεζών για να ζητήσουν δάνειο, είτε γιατί φοβόντουσαν ότι δεν θα μπορέσουν να το εξυπηρετήσουν είτε γιατί εμποδίζονταν από τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ. Ετσι, μόνο ένας στους 4 επιχειρηματίες απευθύνθηκε το πρώτο εξάμηνο στις τράπεζες για δάνειο. Από αυτούς, περισσότεροι από τους μισούς είδαν το αίτημά τους να απορρίπτεται, ενώ σε ένα σημαντικό ποσοστό (15%) οι όροι δανειοδότησης χειροτέρευσαν.

Οι καλοκαιρινές εκπτώσεις κάθε άλλο παρά ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των εμπόρων, αφού ο τζίρος κινήθηκε σε επίπεδα από 10%-30% χαμηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η φθινοπωρινή αγορά συνεχίζει να κινείται εντελώς υποτονικά, ενώ κάμψη καταγράφεται ακόμη και στην αγορά σχολικών ειδών, που παραδοσιακά αυτό το διάστημα πραγματοποιεί πάνω από το μισό τζίρο όλης της χρονιάς.

Τα Χριστούγεννα

Απομένει, λοιπόν, η χριστουγεννιάτικη αγορά. Τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, πραγματοποιείται το 20%-25% του συνολικού λιανεμπορικού τζίρου όλου του έτους. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε τζίρο ενός «φυσιολογικού» τριμήνου. Σε μερικούς κλάδους, όπως τα παιχνίδια και τα δώρα, τα ποσοστά είναι πολύ υψηλότερα και φθάνουν ακόμη και το 60%. Αυτά, όμως, μέχρι πέρσι. Γιατί φέτος, για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες, εκατομμύρια καταναλωτών (οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι) δεν θα έχουν τον 13ο μισθό για να τον ξοδέψουν στην εορταστική αγορά. Και, επιπλέον, οι δυσοίωνες προοπτικές για το μέλλον, και οι άνεργοι που επίσημα φθάνουν τις 600.000, θα εμποδίσουν και τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα να ξοδέψουν κάτι παραπάνω τα Χριστούγεννα.

«Δεν είναι ζήτημα πρόβλεψης, αλλά καθαρής αριθμητικής, ότι οι φετινές γιορτές θα δείξουν όλη την αρνητική πλευρά των μέτρων της εισοδηματικής πολιτικής, για το εμπόριο, την κατανάλωση και την παραγωγή», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΒΕΑ, Π. Ραβάνης. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η βέβαιη καθίζηση που αναμένεται να σημειώσει ο χριστουγεννιάτικος τζίρος, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, υπάρχει κίνδυνος να συνοδευτεί με «καταιγίδα λουκέτων» από τις αρχές του 2011.

Άλλωστε, από τα ευρήματα της έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ προέκυπτε ότι «υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαθούν πάνω από 300.000 θέσεις απασχόλησης μέχρι το τέλος του 2001, εργοδότες, αυτοπασχολούμενοι και μισθωτοί.

Πηγή:http://kontiloforos.blogspot.com/2010/09/27-2010-0946.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου