Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2010

Υψηλά πρόστιμα για τις δημοσιονομικά ασυνεπείς χώρες

Την επιβολή υψηλών προστίμων στις χώρες της Ευρωζώνης που παραβιάζουν συστηματικά τους δημοσιονομικούς κανόνες της και τις συστάσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους, προβλέπουν προτάσεις που θα παρουσιάσει ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων κ. Όλι Ρεν την ερχόμενη Τετάρτη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι προτάσεις του Επιτρόπου σηματοδοτούν τις μεγαλύτερες αλλαγές στην οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης από την εισαγωγή του ευρώ. Ειδικότερα, προβλέπουν πρόστιμο που αντιστοιχεί στο 0,2% του ΑΕΠ των χωρών που αποτυγχάνουν συστηματικά να μειώσουν το επίπεδο του δημόσιου χρέους τους.
Πρόστιμα προβλέπονται και για τις χώρες που δεν ελέγχουν τις ετήσιες δαπάνες τους ή δεν προχωρούν σε μεταρρυθμίσεις για να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους.
Στις χώρες που αγνοούν τις συστάσεις για την ανταγωνιστικότητα, μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο ίσο με το 0,1% του ΑΕΠ τους, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα. Στην περίπτωση, που το δημόσιο χρέος υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ, προβλέπεται υποχρέωση της χώρας να μειώνει τη διαφορά από το επίπεδο αυτό κατά το ένα εικοστό ετησίως για μία τριετή περίοδο, αναφέρει το δημοσίευμα.
Οι νέοι κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Οκτώβριο. Εκτός από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προτάσεις για την εταιρική διακυβέρνηση θα υποβάλει και η Ομάδα Εργασίας υπό τον Πρόεδρο της ΕΕ κ. Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

RealNews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου