Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2010

Η βιομηχανική κατασκοπεία ζει

Μπορεί οι πολυεθνικές εταιρείες να αντιμετωπίζουν την ολοένα και μεγαλύτερη απειλή της κατασκοπείας στις αναδυόμενες χώρες, μήπως όμως και η ίδια η Δύση χρησιμοποιεί κατασκόπους, ώστε να εξασφαλίσει αθέμιτο ανταγωνιστικό προβάδισμα; Το ζήτημα για το πώς οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν τις υποκλοπές έχει επανέλθει στο προσκήνιο, καθώς αρκετές κυβερνήσεις σε αναδυόμενες χώρες του Περσικού Κόλπου και της Ασίας απαιτούν πρόσβαση στα κωδικοποιημένα δεδομένα που μεταδίδονται μέσω των έξυπνων τηλεφώνων της BlackBerry. Οι περισσότερες κυβερνήσεις της Δύσης έχουν ήδη τη δυνατότητα παρεμπόδισης σχεδόν σε όλα τα μηνύματα εντός των συνόρων τους -συχνά και εκτός- υποστηρίζοντας ότι οι οικονομικές μυστικές πληροφορίες που αναζητούν είναι αυτές που συμβάλλουν στην πάταξη του εγκλήματος και της τρομοκρατίας.

Το κατά πόσον «κρυφακούν» για εμπορικό όφελος αποτελεί ένα ζήτημα που νυν και πρώην αξιωματούχοι αρνούνται να ανακινήσουν, αν και αρκετοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι θα ήταν αφελές να υποθέσει κανείς ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Από την εποχή ανακάλυψης του τηλέγραφου και του τηλεφώνου, υπήρχε ο πειρασμός υποκλοπής των μεταφερόμενων μηνυμάτων. «Από τη στιγμή που είναι διαθέσιμη τέτοιου είδους τεχνολογία, νομίζω ότι είναι δίκαιο να θεωρήσει κανείς ότι οι κυβερνήσεις την έχουν χρησιμοποιήσει κάποιες φορές για εμπορικούς σκοπούς», επισημαίνει ο Άλιστερ Νιούτον, πολιτικός αναλυτής στη Nomura.

Η χρήση των BlackBerry έχει απαγορευθεί σε αξιωματούχους Γαλλίας, Γερμανίας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενώ τα αποφεύγουν και στελέχη πολλών εταιρειών της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

«Στο παρελθόν, οι Γάλλοι κατηγορούσαν τους Βρετανούς για «κατασκοπεία» στην αμυντική βιομηχανία και το αντίθετο. Και το πιθανότερο είναι ότι οι κατηγορίες -και για τις δύο πλευρές- ήταν βάσιμες», καταλήγει ο κ. Νιούτον.

Εάν οι μεγάλες δυνάμεις χρησιμοποιούν την κατασκοπεία για εμπορικούς σκοπούς, τότε οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο βασικός κίνδυνος αφορά στρατηγικούς τομείς, όπως η άμυνα.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι οι διπλωμάτες θα πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για την προώθηση των βρετανικών επιχειρήσεων σε ξένες αγορές - δεν είναι όμως ξεκάθαρο εάν αυτό σημαίνει ότι οι κατάσκοποι θα πρέπει να επιτελέσουν και το συγκεκριμένο έργο.

Προσφάτως, σε αρκετές χώρες της Ευρώπης διατυπώθηκαν ανησυχίες για τα τηλέφωνα BlackBerry, η οποία χρησιμοποιεί σέρβερ σε Βρετανία και Βόρεια Αμερική, τους οποίους μπορούν να διαβάσουν οι κατάσκοποι αυτών των χωρών. Η χρήση των BlackBerry έχει απαγορευθεί σε αξιωματούχους Γαλλίας, Γερμανίας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ τα αποφεύγουν και στελέχη πολλών εταιρειών της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

Πηγή:http://kontiloforos.blogspot.com/2010/09/blog-post_7296.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου