Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2010

Το πρώτο περιβαλλοντικό επιτραπέζιο παιχνίδι είναι γεγονός!

Το πρώτο περιβαλλοντικό επιτραπέζιο παιχνίδι Planetbook που δημιούργησε το K.E.A.N. (Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων) είναι γεγονός. Το Planetbook απευθύνεται τόσο σε παιδιά όσο και σε μεγάλους και έχει στόχο να εκπαιδεύσει και να καλλιεργήσει την ευαισθησία όλων μας σε περιβαλλοντικά θέματα συνδυάζοντας τη γνώση με τη ψυχαγωγία.

Το παιχνίδι θα διατεθεί δωρεάν, στις ομάδες... περιβαλλοντικής εκπαίδευσης αρχικά των σχολείων της Δυτικής Αθήνας, με στόχο τη μετέπειτα διάθεσή του στις ομάδες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης των σχολείων ολόκληρης της Αττικής

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Κ.Ε.Α.Ν., στο πλαίσιο των δράσεών της σε θέματα περιβάλλοντος και νέων τεχνολογιών, ανέλαβε την πρωτοβουλία της δημιουργίας ενός παιχνιδιού, που μέσα από τη ψυχαγωγία εκπαιδεύει και ταυτόχρονα προτρέπει τους παίκτες να δράσουν για την προστασία του περιβάλλοντος.

Στο παιχνίδι συμμετέχουν επίσης οι περιβαλλοντικές οργανώσεις GreenPeace, WWF, Αρχέλων, Μεσόγειος SOS, ΠΑΝΔΟΙΚΟ, Ορνιθολογική και Ευρωπαϊκή Έκφραση.

H όλη φιλοσοφία του παιχνιδιού αφορά στην προώθηση και την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών σε εθελοντικές δράσεις και εκστρατείες, καθώς και τη συμμετοχή τους σε οργανώσεις της Kοινωνίας των Πολιτών για περιβαλλοντικούς σκοπούς.

Πώς παίζεται το παιχνίδι;

Oλος ο πλανήτης βρίσκεται... σκαρφαλωμένος σε ένα δέντρο. 125 κάρτες του KEAN, 40 κάρτες των άλλων ΜΚΟ, 4 παζλ, πιόνια, ζάρι... Tο παιχνίδι ξεκινάει. H γκρίζα ζώνη ενημερώνει για ιστορικά γεγονότα που έχουν «πληγώσει» τον πλανήτη. Στη συνέχεια, όταν ένας παίχτης «πέσει» πάνω σε ένα τετράγωνο κάποιας από τις 9 περιβαλλοντικές οργανώσεις που υπάρχουν στο παιχνίδι, διαβάζει την αντίστοιχη κάρτα, η οποία αποτελείται από το «λόγκο» και ένα κείμενο 50 λέξεων που δίνει πληροφορίες για την οργάνωση. Aκολουθεί η ζώνη συμμετοχής και ελπίδας. Eδώ, με εθελοντική δράση και με τη βοήθεια των οργανώσεων, οι παίκτες προσπαθούν να σώσουν τον πλανήτη.

Nικητής του παιχνιδιού είναι αυτός που θα συγκεντρώσει και τα 8 φύλλα του KEAN που υπάρχουν στο δέντρο ώστε να συμπληρώσει το παζλ που έχει μπροστά του.

Το Planetbook παρουσιάστηκε την Τρίτη 10 Νοεμβρίου στο café ΙΑΝΟΣ από το Κ.Ε.Α.Ν. με την ευγενική υποστήριξη της Vodafone η οποία και έχει χορηγήσει την όλη προσπάθεια.

Στην παρουσίαση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που παίρνουν μέρος στο παιχνίδι καθώς και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ.Γιάννης Μανιάτης.

Πηγή:http://kontiloforos.blogspot.com/2010/09/blog-post_8421.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου