Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2010

Αλβανία: Μια σάτιρα για την πτώση του καθεστώτος Χότζα προτείνει το Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου για τις υποψηφιότητες των Όσκαρ

Μια σάτιρα για την κατάρρευση του καθεστώτος, τις βάσεις του οποίου έβαλε ο Ενβέρ Χότζα στην Αλβανία, με τον τίτλο "Ανατολικά Δυτικά Ανατολικά" (αλβανικός τίτλος: Lindje perendim lindje), είναι η ταινία που προτάθηκε από το αλβανικό Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου για να συμπεριληφθεί στις υποψηφιότητες για το Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας [...]

Σκηνοθετημένη από τον Γκέργκι Τζουβάνι, η ταινία... κατέκτησε το βραβείο σκηνοθεσίας στο περσινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Τιράνων, ενώ το καστ των ηθοποιών έλαβε ένα ειδικό βραβείο στην ίδια διοργάνωση.

Η ταινία εξελίσσεται στα Τίρανα, το 1990. Η τότε κυβέρνηση αναθέτει στον πρώην πρωταθλητή ποδηλασίας, Ίλο, στην ηλικία των 50 πλέον, να συγκεντρώσει μια πενταμελή ομάδα ποδηλατών, που θα εκπροσωπήσει τη χώρα τους σε ερασιτεχνικό τουρνουά, στη Γαλλία. Καθ' οδόν κάνουν μια σύντομη στάση στην Τεργέστη.

Την πρώτη μέρα στην πόλη και καθώς προσπαθούν ακόμη να εγκλιματισθούν στην εκθαμβωτική δυτική ευημερία, πληροφορούνται μέσω της τηλεόρασης στο ξενοδοχείο ότι στην πατρίδα τους έχει ξεσπάσει επανάσταση. Τώρα, ανησυχώντας για τους δικούς τους ανθρώπους, προσπαθούν να βρουν τρόπο να επιστρέψουν στην Αλβανία, όμως, καθώς η ίδια η ύπαρξη της χώρας πλέον αμφισβητείται, θα χρειαστούν όση περισσότερη βοήθεια γίνεται για να τα καταφέρουν.

Πηγή:http://kontiloforos.blogspot.com/2010/09/blog-post_2255.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου