Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2010

Ανακοίνωση του Συνδυασμού ΝΕΑ ΠΟΛΗ-ΝΕΑ ΑΡΧΗ


Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΑΜΗΛΕΣ ΤΙΜΕΣ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ

Με την έναρξη της νέας ελαιοκομικής περιόδου, για μια ακόμα φορά ο αγροτικός κόσμος της περιοχής μας έρχεται αντιμέτωπος με τις εξευτελιστικά χαμηλές τιμές της πράσινης ελιάς, που είναι πρωτίστως αποτέλεσμα του απαράδεκτου καθεστώτος που επικρατεί στο εμπόριο της ελιάς.

Σημαντικότατες είναι και οι ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας του τόπου μας που τόσα χρόνια δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε να εξυγιάνει το κύκλωμα της εμπορίας της ελιάς και να πάρει μέτρα για τη διασφάλιση της τιμής του προϊόντος.
Ο άκρατος, εξάλλου, κομματισμός που επικράτησε στα πλαίσια του συνεταιριστικού κινήματος αποτέλεσε τροχοπέδη στην ανάπτυξή του και ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την αδυναμία των αγροτικών συνεταιρισμών να αποτελέσουν ένα ισχυρό εργαλείο παρέμβασης, υπέρ των αγροτών αλλά και των καταναλωτών.

Τέλος, και εμείς ακόμα οι ελαιοπαραγωγοί, μη διαθέτοντας την απαραίτητη διαπραγματευτική δύναμη που μπορεί να εξασφαλιστεί μέσα από συλλογικές, υγιείς και αυτοδύναμες μορφές οργάνωσης και μπροστά στον κίνδυνο της μη πώλησης των προϊόντων μας, με την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου σπεύδουμε πολλές φορές να παραδώσουμε προϊόν σε χαμηλές αλλά και ανοικτές τιμές.
Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι ξεκάθαρο ότι είναι μεγάλη η ευθύνη της πολιτείας απέναντι στους αγρότες της χώρας να διασφαλίσει με κάθε τρόπο το προιόν που παράγουμε.
Δεδομένης της κατάστασης αυτής, που πλήττει μια από τις πλέον παραγωγικές και σκληρά εργαζόμενες κοινωνικές ομάδες της περιοχής μας - τους αγρότες, ο συνδυασμός μας δεν μπορεί παρά να πάρει θέση και να προτείνει λύσεις για το ζήτημα της ελιάς.

Για εμάς, η διασφάλιση της τιμής της ελιάς και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της παραγωγής μας μπορεί να επιτευχθεί μέσα από:

1) Μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής.

2) Μέτρα για την παραγωγή ποιοτικού προιόντος (διασφάλιση συστήματος ποιότητας μέσα από βελτίωση των συνθηκών παραγωγής, τυποποίησης, αποθήκευσης, διακίνησης και πλήρους ιχνηλασιμότητας των προϊόντων).

3) Εξυγίανση του εμπορικού κυκλώματος της ελιάς.

4) Ενίσχυση των πρωτοβουλιών των αγροτών που θα οργανωθούν με σύγχρονες μορφές οργάνωσης.

5) Αποτελεσματικότερη προβολή του προιόντος, στα πλαίσια και της προώθησης του μοντέλου της μεσογειακής διατροφής.

Στα παραπάνω η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει θέση και ρόλο.

Προς την κατεύθυνση αυτή, εμείς κρατάμε ανοιχτό το διάλογο που έχουμε ξεκινήσει εδώ και καιρό με τους ελαιοπαραγωγούς του Δήμου μας, παραμένουμε ανοιχτοί στις προτάσεις και τα αιτήματά τους και εγγυώμαστε ότι θα αγωνιστούμε στο πλευρό τους για την υλοποίηση των παραπάνω πέντε προτάσεων.


http://www.gkordis.com

http://ktikio.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου