Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2010

ΘΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΝΤΙΚΙΑ

Αυτή η κυβέρνηση δείχνει ότι μπορεί να νικήσει το θηρίο. Κινδυνεύει όμως να γίνει βορά των ποντικών.
Γιατί ως σήμερα έχει καταφέρει να πάρει δύσκολες αποφάσεις, με μεγάλο πολιτικό κόστος, που είναι ωστόσο αναγκαίες για να μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει τη βαθιά κρίση στην οποία βρίσκεται. Στα μικρά και καθημερινά ωστόσο και στη διαχείριση της ίδιας της λειτουργίας της, σε όλα αυτά δηλαδή που είναι απαραίτητα για να υλοποιηθούν οι αποφάσεις της, παρουσιάζει ανεξήγητες καθυστερήσεις που τελικώς υπονομεύουν το έργο της.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ο ανασχηματισμός. Σωστός και επιβεβλημένος στις βασικές του επιλογές, προκαλεί αχρείαστες εντάσεις, σύγχυση και καθυστερήσεις από ανεξήγητες μεταφορές αρμοδιοτήτων που συχνά δίνουν την εντύπωση ότι έχουν σαν μοναδικό στόχο την ικανοποίηση του εγωισμού κάποιων στελεχών.
Το ζήτημα ωστόσο είναι πολύ πιο σοβαρό καθώς στην κρίσιμη σημερινή συγκυρία θα χρειαστούν γρήγορα αντανακλαστικά για να αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις.
Ετσι, την ώρα που η ύφεση αρχίζει πια να φαίνεται στις πραγματικές της διαστάσεις και όλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη τονωτικής ένεσης από νέες επενδύσεις, στην κυβέρνηση τρεις υπουργοί με έναν περίπου αυτο-ορισθέντα συντονιστή εμφανίζονται ως αρμόδιοι και ερίζουν για την πρωτοκαθεδρία.
Ακόμη χειρότερα, η κυβέρνηση παρά το ότι στα λόγια αναγνωρίζει πως δεν μπορεί να εμφανίζεται ότι απλώς εφαρμόζει το μνημόνιο, δεν έχει καταφέρει να επεξεργαστεί προωθητικές πρωτοβουλίες που θα δώσουν θετικές προοπτικές στην πολιτική της.
Κινδυνεύει έτσι να βρεθεί αντιμέτωπη με την κόπωση των πολιτών, οι οποίοι εξακολουθούν μεν να τηρούν στάση ευμενούς ανοχής, ασφαλώς όμως περιμένουν πολλά περισσότερα.
Αυτό θα είναι και το μεγάλο τεστ του 2011. Αν δηλαδή το περίφημο συντονιστικό κέντρο θα καταφέρει να δώσει συνοχή και προοπτική σε μια κυβέρνηση που δεν διακρίνεται για τη συλλογικότητά της ή αν θα καταλήξει σε μία από τα ίδια.
Σε αυτή τη δεύτερη περίπτωση το κόστος θα είναι δυσανάλογα μεγάλο και για αυτήν και για τη χώρα! 
 
Από ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου