Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2010

Αποσύρεται χάπι για διαβητικούς

Την απόσυρση από τα ράφια των φαρμακείων του φαρμάκου AVANDIA εξαιτίας βάσιμων ανησυχιών για επιπτώσεις στην καρδιά, αποφάσισε και ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων.

Σε ανακοίνωση της υπηρεσίας αναφέρεται ότι το AVANDIA «θα σταματήσει να διατίθεται στην Ευρώπη μέσα στους επόμενους μήνες».

Η απόφαση ελήφθη μετά την απόφαση των αμερικανικών υγειονομικών αρχών να περιοριστεί η πρόσβαση στο συγκεκριμένο φάρμακο χωρίς να προχωρήσουν στην καθολική απαγόρευση του. Έτσι επιτρέπεται στην φαρμακευτική εταιρία GlaxoSmithKline να συνεχίσει τη διάθεση του φαρμάκου στην αμερικανική αγορά.

Η Επιτροπή Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε ότι το φάρμακο θα διατίθεται σε νέους ασθενείς μόνο στην περίπτωση που δεν μπορούν να ελέγξουν το διαβήτη με άλλα σκευάσματα.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια που η FDA αποφασίζει να παραμείνει το AVANDIA στην αγορά παρά τις συνεχώς αυξανόμενες πιέσεις τόσο από ιατρικούς κύκλους όσο και από πολιτικούς για να αποσυρθεί το φάρμακο.

Η FDA ενέκρινε για πρώτη φορά την κυκλοφορία του φαρμάκου το 1999 και έγινε το πρώτο φάρμακο σε πωλήσεις διεθνώς για τη ρύθμιση του διαβήτη.

Πηγή:http://kontiloforos.blogspot.com/2010/09/blog-post_9495.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου