Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2010

Οι πολιτικοί μας γιορτάζουν στις 4 Οκτώβρη:Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων

"Η έλλειψη βίας οδηγεί στην υπέρτατη ηθική, που είναι κι ο σκοπός όλης της εξέλιξης. Μέχρι να σταματήσουμε να κάνουμε κακό στα ζώα, θα είμαστε ακόμα απολίτιστοι", έλεγε ο Αμερικανός εφευρέτης, Τόμας Έντισον, ενώ ο Γερμανός φιλόσοφος Άρθουρ Σοπενχάουερ υποστήριξε: "Η υπόθεση ότι τα ζώα δεν έχουν δικαιώματα και η πλάνη ότι η συμπεριφορά μας προς αυτά δεν έχει ηθική σημασία, είναι ένα εξωφρενικό παράδειγμα της δυτικής βαναυσότητας και βαρβαρότητας. Η οικουμενική ευσπλαχνία είναι η μόνη εγγύηση ηθικής." [...]

Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε το 1931 ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων σ' ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Από τότε, η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.

"Η πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρώπινη κοινωνία είναι να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με τα ζώα ώστε η αναγνώριση και η προστασία των δικαιωμάτων τους να αποτελέσει ένα βαρόμετρο για το επίπεδο του πολιτισμού μας, όπως είναι και η αναγνώριση και η προστασία των δικαιωμάτων των ανθρώπων", αναφέρει η περιβαλλοντική οργάνωση ΠΟΦΥΖΩ (Πολίτες για τα Δικαιώματα της Φύσης και της Ζωής), με αφορμή την 4η Οκτωβρίου, Ημέρα των Ζώων.

Η ΠΟΦΥΖΩ προτείνει η 4η Οκτωβρίου να καθιερωθεί ως ημέρα αποχής απ'όλα τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, αλλά και από τους ζωολογικούς κήπους, τα ερπετάρια, τα δελφινάρια, τα ενυδρεία, τα τσίρκο, κλπ., και κάνει λόγο για "Δικαιώματα Ανθρώπων και Ζώων: Ένας Αγώνας Κοινός, Ηθικός και Δίκαιος".

Η οργάνωση υποστηρίζει ότι, πενήντα τρία χρόνια μετά την επίσημη ίδρυση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, ήρθε ο καιρός να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα, στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων.

"Η βιομηχανοποίηση της κτηνοτροφίας και της αγροτικής καλλιέργειας, η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και η εισαγωγή νέων επιστημονικών μεθόδων, όπως η κλωνοποίηση και η ξενομεταμόσχευση βασίζονται στην κακοποίηση και εκμετάλλευση των ζώων που ήταν αδιανόητη πριν από μισό αιώνα. Η αναγνώριση της αρχής των δικαιωμάτων των ανθρώπων και των ζώων έχουν κοινή ρίζα σε παγκόσμια κλίμακα και αποτελεί μια ηθική πρόκληση που δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί, και η οποία, πιστεύουμε, θα καθορίσει και την πρόοδο της ηθικής, και, κατά συνέπεια, τον πολιτισμό του επόμενου αιώνα", καταλήγει η ΠΟΦΥΖΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου