Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2010

«Κλείνει» η τρύπα του όζοντος έως το 2050


Την αποκατάσταση της τρύπας του όζοντος προβλέπουν οι επιστήμονες, όπως διαφαίνεται από έκθεση των υπηρεσιών του ΟΗΕ.

Η έκθεση αυτή, η οποία συντάχθηκε από 300 επιστήμονες, πιστώνει στο Πρωτόκολλο του Κιότο την επιτυχία της παύσης της αραίωσης του στρώματος του όζοντος και ως εκ τούτου του περιορισμού του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Το στρώμα του όζοντος, το οποίο προστατεύει τον πλανήτη από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου, προβλέπεται ότι θα απαλλαγεί από τις επιζήμιες χημικές ουσίες και θα αποκατασταθεί έως τα μέσα του αιώνα, ωστόσο η διαδικασία αυτή θα πάρει περισσότερο χρόνο πάνω από τους δύο πόλους της Γης.

«Στη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας, το στρώμα του όζοντος και στο σημείο πάνω από την Αρκτική και την Ανταρκτική σταμάτησε πλέον να μειώνεται, αλλά δεν άρχισε ακόμη και να αυξάνεται», επισημαίνεται στην έκθεση που συνέταξαν κατόπιν μελέτης ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (WMO) και το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (UNEP).

«Ως αποτέλεσμα της σταδιακής εξάλειψης των ουσιών που προκαλούν την αραίωση του στρώματος του όζοντος βάσει του Πρωτοκόλλου του Κιότο, το στρώμα αυτό που βρίσκεται εκτός της περιοχής των δύο Πόλων προβλέπεται να αποκατασταθεί στα επίπεδα που είχε πριν από το 1980 κάποια στιγμή πριν από τα μέσα αυτού του αιώνα», σημειώνουν οι επιστήμονες.

Ωστόσο η τρύπα του όζοντος που σχηματίζεται πάνω από την Ανταρκτική κάθε Άνοιξη αναμένεται να επανέλθει στα επίπεδα που είχε πριν από το 1980 στα τέλη του 21ου αιώνα, καταλήγουν.
 
http://xsefoto.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου