Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2010

Αμπντουλάχ Γκιουλ:" Ξεχωριστή χρονιά για τα ελληνοτουρκικά το 2010 "

«Ξεχωριστή χρονιά» για τα ελληνοτουρκικά χαρακτήρισε το 2010 ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ μιλώντας σήμερα, Πέμπτη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, εκφράζοντας την ελπίδα του το Αιγαίο να γίνει «θάλασσα φιλίας και συνεργασίας».

Aπό το βήμα της Γενικής Συνέλευσης, ο Α.Γκιούλ τόνισε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να επιλύσει «όλα τα εκκρεμή... ζητήματα στο Αιγαίο, σεβόμενη τα κοινά δικαιώματα και τα νόμιμα συμφέροντα των δυο χωρών με βάση το Διεθνές Δίκαιο».

Η ίδρυση του «Ανώτατου Συμβούλιου Συνεργασίας» μεταξύ των δύο χωρών που επιτεύχθηκε φέτος, ανέφερε, ανοίγει το δρόμο για μια δεδομένη και θεσμικά κατοχυρωμένη πορεία στις σχέσεις των δυο χωρών και γεννά ελπίδες για το μέλλον.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τούρκος πρόεδρος εκτίμησε ότι οι συνομιλίες Χριστόφια - Ερογλου δεν μπορούν να συνεχίζονται επ' αόριστον και τάχθηκε υπέρ της επίτευξης λύσης έως το τέλος του έτους, επικαλούμενος και σχετική προτροπή του ίδιου του ΓΓ των ΟΗΕ.

Επισήμανε ότι οι Τουρκοκύπριοι απέδειξαν τη βούλησή τους να συμφωνήσουν όταν αποδέχθηκαν το σχέδιο Ανάν το 2004 και υποστήριξε ότι είναι αυτοί που έχουν υποστεί τις συνέπειες από τη διαιώνιση του προβλήματος, ενώ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να λάβει τα αναγκαία μέτρα ώστε να τερματιστεί ο αποκλεισμός των Τουρκοκυπρίων που, όπως είπε, θα επιτρέψει την ενσωμάτωσή τους στη διεθνή κοινότητα.

«Κλειδί για την παγκόσμια ειρήνη η Μέση Ανατολή»

Ο τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε εκτενώς και στο Παλαιστινιακό, χαιρετίζοντας τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να ενθαρρύνει Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να ξαναρχίσουν τις άμεσες ειρηνευτικές συνομιλίες, λέγοντας όμως ότι «θα είναι πολύ δύσκολο να γίνει πρόοδος προς μια μόνιμη ειρήνη εκτός και εάν τεθεί τέλος στην ανθρωπιστική τραγωδία που συντελείται στη Γάζα».

Από το βήμα μάλιστα, ο Α.Γκιουλ επανέλαβε τις επικρίσεις του για την ισραηλινή επίθεση στη νηοπομπή για τη Γάζα το Μάιο, στην οποία σκοτώθηκαν εννέα Τούρκοι επιβαίνοντες στο Mavi Marmara.

«Με βάση τους διεθνείς κανόνες οι προσδοκίες της Τουρκίας είναι μια επίσημη συγγνώμη από πλευρά του Ισραήλ καθώς και αποζημιώσεις για τις οικογένειες των θυμάτων και των τραυματισμένων πολιτών» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σχόλιο Κοντυλοφόρου:Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο κύριος Γκιουλ χαρακτήρισε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ το 2010 ξεχωριστή χρονιά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.Η πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου, καθοδηγούμενη και ποδηγετούμενη από τα αμερικανικά συμφέροντα, "προωθεί" την ελληνοτουρκική φιλία με απώτερο σκοπό τη συνεκμετάλλευση των πετρελαίων του Αιγαίου.Θα ήθελα όμως να θέσω και ένα ερώτημα στους κρατούντες:Γιατί δε δίνονται στη δημοσιότητα οι 21 συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κατά την επίσκεψη του κυρίου Ερντογάν στην Αθήνα;Ο ελληνικός λαός ΟΦΕΙΛΕΙ να γνωρίζει τις αποφάσεις που λαμβάνονται ερήμην του...

Πηγή:http://kontiloforos.blogspot.com/2010/09/2010_24.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου