Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2010

Βρέθηκαν τα απομεινάρια μιας εξερευνητικής αποστολής του Βόρειου Πόλου που είχε χαθεί το 1912

Ανθρώπινο σκελετό και σελίδες ημερολογίου ανακάλυψαν κοντά στο αρχιπέλαγος του Φραγκίσκου Ιωσήφ ρώσοι εξερευνητές που αναζητούσαν τα ίχνη αποστολής που χάθηκε πριν από σχεδόν έναν αιώνα στην Αρκτική.

Η γολέτα «Αγία Άννα» του Μπρουσίλοφ είχε αποπλεύσει από την Αγία Πετρούπολη το 1912 για να διαπλεύσει,... για πρώτη φορά, το θαλάσσιο δρόμο του βορρά μέχρι το Βλαδιβοστόκ.

Μετά από δύο χρόνια, ενώ το πλοίο είχε παγιδευτεί στους πάγους στη Θάλασσα του Κάρα, στη βόρεια Σιβηρία, 11 από τα 24 μέλη του πληρώματος αποφάσισαν να κατέβουν στη στεριά. Οι δύο, μεταξύ των οποίων και ο ναυτικός Βαλεριάν Αλμπάνοφ, κατάφεραν να φτάσουν στη Γη του Φραγκίσκου Ιωσήφ.

«Όμως δεν γνωρίζαμε τίποτα για τα υπόλοιπα μέλη που ακολούθησαν τον Αλμπάνοφ», εξήγησε ο επικεφαλής της ρωσικής εξερευνητικής αποστολής Ολέγκ Προντάν.

Η ομάδα του Προντάν ακολούθησε το δρομολόγιο των ναυτικών και εντόπισαν τα απομεινάρια της αποστολής μετά από πέντε ημέρες. Μεταξύ άλλων βρήκαν ένα ρολόι, ένα κουτάλι, ειδικά χιονοπάπουτσα, ένα μαχαίρι και ένα ζευγάρι αυτοσχέδια γυαλιά ηλίου που είχε κατασκευάσει ο μηχανικός του πλοίου χρησιμοποιώντας πάτους από μπουκάλια ρούμι.

Τέσσερις σελίδες από το ημερολόγιο του πλοίου, που χρονολογούνται από το 1913, διατηρήθηκαν χάρη στους πάγους και αφηγούνται τη ζωή πάνω στο «Αγία Άννα».

Τα απομνημονεύματα του Αλμπάνοφ δημοσιεύτηκαν το 1917 και ενέπνευσαν τον συγγραφέα Βενιαμίν Καβερίν να γράψει το μυθιστόρημα «Οι δύο πλοίαρχοι».

Πηγή:http://kontiloforos.blogspot.com/2010/09/1912.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου